Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Podvodníci úřadují na sociální síti. Lidí, kteří tak přišli o peníze, přibývá

Další nebezpečnou vlnu podvodů zaznamenávají i prachatičtí policisté. Podvodníci připravili o peníze důvěřivé oběti prostřednictvím sociální sítě Facebooku. Muži zákona šetří zatím pět případů.

Prachatičtí policisté tento týden přijali oznámení o podvodném jednání na sociální síti Facebook od nejméně pěti poškozených. Zatím poslední případ přišla oznámit ve středu 23. srpna jedenapadesátiletá žena z Prachaticka.

„Té z falešného profilu, v domnění, že se jedná o skutečný profil jednoho z jejích přátel ze sociální sítě Facebook, přišlo celkem šest sms zpráv s žádostí o zaslání autorizačních kódů pro mobilní platby, například za zakoupenou hru. Po zaslání těchto kódů přes aplikaci Messenger, obdržela poškozená smsku o úhradě za mobilní platby v celkové částce téměř osm tisíc korun," popsala policejní mluvčí Martina Joklová.

Podobně to probíhalo i u ostatních poškozených. Přišla jim zpráva na Facebook od pachatele, který se vydával za jejich kamaráda ze sociální sítě, se žádostí, zda by mu neposlali číslo svého mobilního telefonu, na který jim pak přijde kód, který by mu přeposlali. Dříve než poškozeným došlo, že se jedná o podvodníka, přišli v řádech o několik tisíc korun.

Jak se podobným útokům bránit? „Neodesílejte neověřené osobě své mobilní číslo, pokud jste tak již učinil, v žádném případě nepřeposílejte nikomu dalšímu příchozí sms kódy, o tomto faktu informují již sami operátoři přímo v potvrzovací SMS zprávě," radí policejní mluvčí s tím, že podvodný facebookový profil lze poté snadno zablokovat, pokud jej nahlásí reální přátelé profilu, který byl okopírován.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky podvod, Faceboook, policie, peníze, profil, sociální síť, Facebook, okres Prachatice, Facebook Messenger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci úřadují na sociální síti. Lidí, kteří tak přišli o peníze, přibývá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.