Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Českobudějovické středisko rané péče může využívat nové prostory

Českobudějovické středisko rané péče, které je v regionu jediné pracoviště svého druhu se zaměřením na dětské poruchy zraku, může využívat nové prostory v bývalém objektu pozemních staveb v Čechově ulici. Jihočeši se zapojili i do celorepublikového Týdne rané péče.

Středisko se věnuje stovce rodin z Jihočeského kraje a části Vysočiny. Nabízí služby především předčasně narozeným dětem nebo i starším dětem s vadou zraku. S vadou zraku se narodí přibližně dvě procenta populace.

Vedoucí střediska Jana Tušlová uvedla, že klientela českobudějovického střediska by mohla být početnější. „Ale ten náš tým je tak velký, že může v tuto chvíli obhospodařit přibližně sto rodin. Proto úzce spolupracujeme i s dalšími poskytovateli těchto služeb," podotkla Tušlová.

Středisko, které existuje od devadesátých let minulého století, působilo v minulosti na třech jiných místech. Současné prostory podle Tušlové poskytují nejkomfortnější podmínky.

Do střediska rodiče s dětmi chodí jen na prvotní konzultaci. Dále potom pracovnice objíždějí rodiny v terénu. „Každá může zvládnout maximálně dvě tyto takzvané konzultace za den. Při nich formou cvičení pracuje s dětmi na odstraňování vad zraku a zadává jim úkoly, na nichž pak rodiče s dětmi sami pracují," řekla Tušlová.

Středisko spolupracuje s neonatologickým oddělením českobudějovické nemocnice. U novorozenců mohou totiž často jen lékaři poznat vadu zraku. „Ale neznamená to, že bychom se zaměřovali jen na novorozence, mohou k nám přijít i starší děti. V každém věku je šance na zlepšení zraku," upřesnila.

„Je to velmi záslužná činnost, pomáhat rodinám překonávat těžké situace při výchově dítěte s postižením. Raná péče se snaží vytvářet takové podmínky, aby dítě mohlo vyrůstat v domácím prostředí a rodina nemusela přistoupit k ústavní péči. Vážím si obětavosti, profesionality a lidského přístupu pracovnic střediska,“ řekl primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda při  slavnostním otevření nových prostor střediska..

Týden rané péče jde do finiše, vyvrcholí benefičním večerem

V rámci celorepublikového Týdne rané péče, který začal v pondělí 6. listopadu, pořádá na jihu Čech středisko v Českých Budějovicích řadu akcí pro širokou veřejnost. Ve čtvrtek 9. listopadu proběhne prezentace služby na Neonatologických dnech v Českých Budějovicích. Vymazlená kavárna v Havlíčkově Brodě nabídne od 15 hodin „kafe jinak“ pro veřejnost. Návštěvníci si budou moci díky dočasné ztrátě zraku vyzkoušet, jak fungují zbylé smysly. V pátek 10. listopadu nabídne prezentace služby na Neonatologických dnech v Českých Budějovicích přednášku poradkyně rané péče Petry Samcové na téma Raná péče jako preventivní podpora vývoje dětí s rizikem poruchy dalšího vývoje.

Kampaň Týden rané péče také nabízí výstavu „Hold životu“ v kulturním domě ve Veselí nad Lužnicí. Expozice je poctou budějovické neonatologii s příběhy předčasně narozených dětí. Výstava fotografií známého jihočeského fotografa s názvem „Raná péče očima Jiřího Tvaroha“ bude k vidění v Čajovna U Hrušky v Prachaticích.              

Celý týden bude slavnostně zakončen v pátek 11. listopadu od 19 hodin Benefičním společenským večerem v sále Beseda v Českých Budějovicích, výtěžek půjde na pomoc rodinám dětí se zrakovým a kombinovaným postižením.

Autoři | Foto c-budejovice.cz | Zdroj ČTK

Štítky Raná péče, středisko, objekt, benefice, rodina, České Budějovice, Petra Samec, Jiří Svoboda, Jihočeský kraj, Kraj Vysočina, Nemocnice České Budějovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovické středisko rané péče může využívat nové prostory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.