Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Nová cisterna pomůže ve Zlivi cisterně „Babičce“

Hasiči ve Zlivi dostali od města novou cisternu. Ta pomůže stávající 45 let staré cisterně, kterou hasiči láskyplně nazývají „Babička“ a svou přezdívku si nese i na kapotě.

Novým vozem je velkoobjemová cisterna, která bude moci převážet až devět tisíc litrů vody a 450 litrů pěnidla, čímž obstojí i u velkých požárů v katastru města i v jeho okolí. „Zatím jsme s novou cisternou žádný výjezd neměli, posádka se s ní nyní učí pracovat. Předpokládám, že do dvou týdnů už s ní budeme připraveni k výjezdům,“ uvedl velitel Jednotky Sboru dobrovolných hasičů Zliv Vladislav Kofl.

Nová cisterna nahradí starou z roku 1983. Ta dříve sloužila u hasičů chránící elektrárnu Prunéřov. Za 35 let neprošla žádnou rekonstrukcí či modernizací, vyjma lakýrnických prací. Tekl z ní olej, netěsnil motor, převodovka byla zarezlá a nesplňovala emisní normy. „Stará cisterna je momentálně v rozebraném stavu, zřejmě ji necháme sešrotovat,“ přibližuje Vladislav Kofl.

Vedle nové cisterny mohou zlivští hasiči hasit i cisternou „babičkou“ z roku 1973, která před dvanácti lety prošla celkovou repasí. „S cisternou babičkou se někdy v budoucnu budeme těžko loučit, to je už je pro nás srdeční záležitost,“ uvedl Vladislav Kofl a pokračuje: „Dosud šlo s trochou nadsázky všechny naše zásahové automobily označovat za výstavní muzejní kousky. Jsem rád, že teď máme alespoň jednu cisternu novou, na kterou se můžeme vždy spolehnout.“

Cisterna vyšla na 7,6 milionů korun. Jak bylo vozidlo financováno, upřesnil projektový manažer společnosti G-PROJECT. „Osmdesát pět procent financovala Evropská unie, pět procent bylo placeno ze státního rozpočtu a zbylých deset procent platilo město Zliv.“ Společnost na projekt zpracovala úspěšnou žádost o dotaci a následně jej řídila.

První písemná zmínka o Sboru dobrovolných hasičů Zliv se datuje již k roku 1898. Dobrovolní hasiči ve Zlivi fungovali i v době světových válek, kdy jeho členové působili v hlídkách protiletecké obrany. Sbor dobrovolných hasičů ve Zlivi eviduje 71 členů. Jednotka sboru dobrovolných hasičů Zliv je zařazena do kategorie jednotka požární ochrany III (JPO III s rozšířenou působností). Za poslední roky se městu Zliv podařilo zrekonstruovat hasičskou zbrojnici této jednotky.  

Tisková zpráva

Štítky cisterna, Zliv, hasiči, sbor dobrovolných hasičů, Evropská unie, Prunéřov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová cisterna pomůže ve Zlivi cisterně „Babičce“  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.