Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Petici na zachování budějcké sportovní haly podepsalo přes 5000 lidí

Zástupci sportovních klubů bojují za záchranu sportovní haly v Českých Budějovicích, kterou má podle plánu nahradit multifunkční hala. Na podpisové archy petice proti zbourání sportovky se do středy 18. dubna podepsalo více než 5000 lidí. Přitom před třemi týdny jich bylo o 3,5 tisíce méně. Stávající hala je podle petičního výboru dostačující a nová nesplňuje požadavky některých sportů. Členové výboru také kritizují, že o hale rozhodla rada města bez řádného jednání se samotnými sportovci.

Petici proti zbourání budějcké sportovky podepsalo více než 5000 lidí. Demolice objektu má přitom podle plánu začít už v květnu. Rozhodnutí magistrátu o výstavbě nového multifunkčního centra na místě původní sportovní haly se nelíbí zástupcům sportovních klubů.

„Náměstek primátora František Konečný prohlásil, že vše bylo se sportovními kluby projednáno, ale ty pouze dostaly osmiřádkový dopis a nic víc projednáno nebylo,“ podotkl člen petičního výboru Stanislav Rataj s tím, že výbor petiční archy předloží magistrátu před dalším jednáním zastupitelstva. Tedy do 14. května. Dopis kluby informoval o ukončení nájemní smlouvy, ale chyběly v něm informace o náhradních sportovištích pro dobu plánované výstavby.

Nevyhovující náhradní řešení

Zástupce sportovních klubů Václav Pokorný doplnil, že projekt byl sice sportovcům předložen k nahlédnutí, ale jeho tvorbu s nimi nikdo nekonzultoval. „Studie má nedostatky, například nikdo neřešil, že gymnastky potřebují speciální koberce,“ řekl Pokorný, který také kritizoval náhradní řešení sportovního zázemí pro běžce, kterým by měla být nafukovací hala v Mladém. Ta je podle něho malá a nevyhovující.

„Pro potřebu sportů slouží nynější hala na výborné úrovni. V žádném případě není ve stavu, že by se musela demolovat,“ zhodnotil další člen petičního výboru Ludvík Fabián. Budějcká všesportovní hala je v provozu od roku 1985 a její vybudování i s úpravou okolí stálo tehdy 33 milionů československých korun. Za dobu provozu došlo také k četným opravám objektu a podle petičního výboru by tak peníze na demolici haly a stavbu multifunkčního centra byly nehospodárně vynaloženými prostředky. Nová budova by vyšla na 300 milionů korun.

Jednání sportovních klubů s primátorem

V předchozím týdnu, ve středu 11. dubna se zástupci sportovních klubů, kteří mají své zázemí ve Sportovní hale, sešli s vedením města. „Zrekapitulovali jsme současný stav včetně obsazenosti Sportovní haly a dále jsme mluvili o dislokaci klubů. Intenzivně se snažíme najít provizorní řešení, aby bylo pro sportovce přijatelné. Jedná se o období na jednu sezonu, kdy se bude stavět nová dvojhala na Dlouhé louce. Konkrétní kroky jsou takové, že moderní gymnastky budou, po dohodě s volejbalisty, využívat novou tělocvičnu při Základní škole Oskara Nedbala a atleti najdou zázemí v hale SK Mladé,“ uvedl primátor Jiří Svoboda s tím, že se město bude podílet na finančních nákladech s tím spojených.

„Půjde o peníze nejen na investice, ale také na provozní náklady. Musíme se vypořádat s požadavky klubů a věcně jednat s majiteli a provozovateli dalších zařízení o možnostech využití jejich prostor,“ říká náměstek primátora Petr Podhola. Město stále jedná také s Českým atletickým svazem ČR o možnosti výstavby atletické haly. Zcela nový atletický koridor bude vybudován u tělocvičny ZŠ O. Nedbala. „Hledáme náhradní sportoviště s cílem minimalizovat dopad nové stavby na sportovce, zejména mládež. Není ale reálné zajistit sto procent požadavků od sportovců. Dvojhala na Dlouhé louce, jejíž výstavba bude trvat 13 měsíců, si zcela logicky vyžádá nějaká omezení. Znovu opakuji, že město počítá s finančními výdaji na únosné provizorní řešení po dobu jedné sezony. I nadále budeme shromažďovat oprávněné požadavky sportovců, kteří se budou obracet buď na vedení města, nebo na ředitele Sportovních zařízení,“ dodal primátor.

Výzva primátorovi

Petiční výbor ve středu 18. dubna veřejně vyzval primátora k zastavení plánovaného projektu a ke svolání mimořádného zasedání. „Stavební projekt je vyprojektovaný v rozporu se stavebním zákonem. Toto sportoviště bude všechny spíše omezovat. Kvůli němu se v centru města sníží počet parkovacích míst o minimálně 50 míst,“ dodal Karel Pražák, předseda sdružení majitelů domů v centru Českých Budějovic.

Štítky sportovní hala, víceúčelová hala, přestavba, investice, sport, petice, České Budějovice, sportovní klub, stavba, Oskar Nedbal, Václav Pokorný, František Konečný, Karel Pražák, Jiří Svoboda, Petr Podhola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Petici na zachování budějcké sportovní haly podepsalo přes 5000 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.