Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jižní Čechy oslavily Den vítězství. Věnce se pokládaly v Budějcích nebo v Jindřichově Hradci

Den vítězství nebo také Den osvobození oslavujeme 8. května a připomínáme si tímto dnem konec druhé světové války v Evropě. Oslavy této historické události proběhly na městském hřbitové sv. Otýlie v Českých Budějovicích, ale i v Jindřichově Hradci.

Hlavní slavnost proběhla na městském hřbitově sv. Otýlie, kde měl projev budějcký předseda Českého svazu bojovníků za svobodu u pomníku obětí heydrichiády a vystoupil i pěvecký sbor Rozmarýn. U památníku padlých vojínů v zadní části hřbitova pak uctili památku obětí války primátor Jiří Svoboda, první náměstek Petr Podhola a další zástupci města, kraje, Armády České republiky a členů institucí a organizací působících v Českých Budějovicích.


Kladení věnců u pomníku Rudoarmějců a na hrob člena partyzánské jednotky Jana Cirhana.

Památku padlých přijela v úterý 8. května uctít do Jindřichova Hradce také hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská. „Dnes mám někdy pocit, že žijeme v době rozpadu hodnot. Hodnot, které naši předkové budovali po staletí. Slovo vlast měli v srdci. Oni věděli, kam patří. Víme my, kam patříme?“ řekla hejtmanka Stráská u památníku v Mertových sadech.

Autoři | Foto Facebook Jihočeský kraj

Štítky Den vítězství, oslava, České Budějovice, Jindřichův Hradec, státní svátek, Jihočeský kraj, druhá světová válka, Evropa, Ivana Stráská, Jiří Svoboda, Petr Podhola, Český svaz bojovníků za svobodu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Čechy oslavily Den vítězství. Věnce se pokládaly v Budějcích nebo v Jindřichově Hradci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.