Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Otavský plamínek letos zaznamenal rekordní účast mladých hasičů

​Rekordních osmačtyřicet družstev mladých hasičů z devatenácti Sborů dobrovolných hasičů (SDH) okresu Strakonice se zúčastnilo letošního jedenáctého ročníku soutěže Otavský plamínek. Klání v požárním útoku, jehož dlouholetým tradičním partnerem je Nadace ČEZ, se odehrálo v sobotu 5. května v letním areálu plaveckého stadionu Na Křemelce ve Strakonicích.

„Lepší průběh této pohárové soutěže jsme si ani nemohli přát. Historicky nejvyšší počet družstev, závodníků i diváků. A vše podtrhlo naprosto dokonalé slunečné počasí. Nezaznamenali jsme ani žádný technický a organizační zádrhel, přestože nároky na provedení této akce s jejím rozmachem trvale rostou,“ uvedl ředitel strakonických profesionálních hasičů, iniciátor, zakladatel a hlavní organizátor Otavského plamínku Ota Šmejkal.
Svou zdatnost předvedli Na Křemelce mladí hasiči ve věku od tří do patnácti let ve třech soutěžních kategoriích. „Do závodu nastoupilo devět přípravek. To jsou ti úplně nejmenší hasiči ve věku od tří do šesti let. Dále třiadvacet týmů mladších (6 – 11 let) a šestnáct týmů starších (11-15 let) dětí. Problém jim přitom nedělalo ani to, že poprvé v historii Plamínku byly použity ve všech kategoriích takzvané nástřikové terče,“ doplnil Šmejkal.

V požárním útoku, „královské disciplíně“ požárního sportu, musí sedmičlenná družstva rozvinout požární hadice na určenou vzdálenost a následně naplnit vodou nádrže dvou terčů. V terči je otvor o průměru pěti centimetrů, do kterého se musí soutěžící trefit proudem vody. Časomíra je vždy neúprosná. Měří se na setiny sekundy.
Zlaté medaile v kategorii přípravek si ze Strakonic domů odváželo družstvo z Malenic s časem 57,15 sekundy. Stříbro braly nečekaně při svém premiérovém vystoupení děti z Cehnice za 81,50 sekund a bronz Vodňany za čas 85,52 sekundy. V kategorii mladších družstev zvítězila prvním pokusem Volyně A s absolutně nejlepším časem celé soutěže 20,12 sekund. Obhájila tak prvenství i nejlepší čas z loňského roku. Druhé místo zaujal celek Štěkně s časem 23,20 a třetí Dřešín B s 23,96 sekundy.

V kategorii starších zvítězilo Poříčí s časem 24,49 sekundy, druhé byly domácí Strakonice I. A v čase 25,93 sekundy. Jako třetímu se zastavila časomíra celku Štěkně na hodnotě 26,34 sekundy. Nejmladšími účastníky soutěže byli Veronika Mašková z Chlumu a František Zdichynec z Litochovic.„Potěšující je především stále rostoucí počet dětských týmů, což potvrzuje jednak to, že Otavský plamínek je největší a nejnavštěvovanější dětskou soutěží svého druhu na okrese Strakonice, ale také to, že nové mládežnické týmy vznikají. Když jsme před jedenácti lety začínali, soutěžilo s námi 14 družstev, loni jich bylo 43 a letos již zmíněných 48. Potěšující a zásadní je i podpora ze strany partnerů, především Nadace ČEZ, bez jejíž pomoci by bylo obtížné takto rozsáhlou akci zajistit a zorganizovat na stávající vysoké úrovni,“ konstatoval Šmejkal.

Tisková zpráva

Štítky Otavský plamínek, hasiči, soutěž, Strakonice, ČEZ, sbor dobrovolných hasičů, Štěkeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otavský plamínek letos zaznamenal rekordní účast mladých hasičů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.