Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Selské slavnosti v Holašovicích přilákaly 14 tisíc lidí

Třídenní Selské slavnosti v jihočeských Holašovicích přilákaly asi 14 tisíc lidí. V obci, která si letos připomíná 20 let od zápisu na seznam památek světového dědictví UNESCO, se představilo přes 240 řemeslníků. Ohlasy byly podle starosty Holašovic Jana Jílka z 98 procent pozitivní. Česká obchodní inspekce (ČOI) stánky nekontrolovala, řekla ředitelka inspektorátu ČOI pro Jihočeský kraj a Vysočinu Martina Střihavková.

Akce nabízela jarmark, gastronomii i hudbu, představili se řemeslníci z České republiky, Slovenska, Maďarska, za víkend vystoupilo kolem 350 účinkujících včetně skupin Spirituál kvintet, Nezmaři nebo nejstarší jihočeské dechovky Babouci. Součástí byl i ohňostroj. Řemeslníci prodávali výrobky ze slámy, dřevěné formy, keramiku, ručně vyráběné dřevěné květy, šperky, oděvy, hračky, květiny, perníková srdce, svíčky, mýdla, přijeli i kamnář či flašinetář.

„Průběh hodnotím hodně pozitivně, s programem, na drobné výjimky, můžeme být opravdu velmi spokojeni. I od návštěvníků máme z 98 procent ohlasy pozitivní, mám zpětnou vazbu od kluků na vstupech a z parkovišť. Stánkaři, řemeslníci i pořadatelé odvedli skvělou práci, návštěvníkům patří velké poděkování,“ řekl Jílek, který během slavností nachodí asi 30 kilometrů. Jednoho stánkaře Jílek 21. července z akce vykázal, protože obchodník podle něj nabízel nekvalitní zboží. V obci fungují při slavnostech tři záchytná parkoviště.

Obec Holašovice, která je díky domům ve stylu selského baroka na seznamu památek UNESCO, nyní obnovuje za 2,7 milionu korun historickou kovárnu. Otevře ji 19. září, řemeslo tam bude předvádět kovář. Loni Holašovice otevřely novou hasičskou zbrojnici za 7,5 milionu, z dotací obnovily dobytčí váhu na návsi. Vesnici ročně navštíví 70 tisíc turistů. V jednom domě je dochovaná černá kuchyně.

Holašovice jsou zapsané na seznamu UNESCO díky lidové architektuře. Na pravidelném gotickém půdorysu sídla, prvně zmíněného v roce 1292, jsou převážně štítové stavby. Vznikly většinou v letech 1840 až 1880 ve stylu jihočeského lidového baroka.

Foto Bramberka Nová | Zdroj ČTK

Štítky selské slavnosti, Holašovice, historické slavnosti, jarmark, slavnost, Česká obchodní inspekce, řemeslo, Jan Jílek, Světové dědictví UNESCO, Jihočeský kraj, Kraj Vysočina, Česko, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Selské slavnosti v Holašovicích přilákaly 14 tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.