Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

STOpy historie promítli u Temelína nad vodní hladinou

Významné české i světové události z uplynulých sta let si připomněli lidé u Infocentra elektrárny Temelín. Moderní show s názvem „STOpy“ se uskutečnila přímo nad hladinou zdejšího zámeckého rybníčka. Z jeho vody vytvořilo vysokotlaké čerpadlo netradiční plátno o velikost 240 metrů. Na něm se pak po dva večery střídaly v desetiminutových sekvencích důležité momenty za posledních sto let. Temelín se jako součást festivalu Vltava žije připojil k oslavám výročí sta let od vzniku samostatné České republiky.

„Otevíráme zlatou bránu, jsme olympijští vítězové.“ Legendární hláška populárního sportovního moderátora Roberta Záruby se opakovaně po dva večery ozývala z parku temelínského Infocentra. ČEZ si v Temelíně připomínal sto let od vzniku samostatné České republiky.

Pro návštěvníky připravil unikátní vodní show. Přímo na velkém vodním plátně mohli lidé sledovat záběry prvního člověka na měsíci, nejznámějšího fyzika Alberta Einsteina, ale i třeba spuštění elektrárny Temelín nebo legendární zlato českých hokejistů z Nagana před dvaceti lety. Vše navíc provázela emotivní hudba. A netradiční show lidi zaujala.

„Bylo to pěkný, emotivní byli asi nejvíc ti hokejisti,“ poznamenal k desetiminutové show Martin Kalina z Týna nad Vltavou.

Někteří návštěvníci se na desetiminutové představení dívali dokonce hned několikrát. „Museli jsme se podívat třikrát, abychom zachytili všechno, co tam bylo. Pokaždé jsme objevili něco nového a pak jsme se dohadovali, co které obrázky znamenají. Celkově představení ve spojení s hudbou představení vytvořilo velmi emotivní zážitek,“ popsala své dojmy Hana Machová z Dřítně.

Netradiční vodní show byla součástí festivalu Vltava žije, jehož převážná část se uskutečnila v Českých Budějovicích. I tak byl o „vodní kino“ pod temelínskými chladicími věžemi velký zájem. „Akci jsme dělali především pro lidi z okolí elektrárny. Za oba dny jich přišlo téměř sedm tisíc. A z ohlasů je patrné, že byli spokojeni, takže zámecká premiéra splnila svůj účel,“ zhodnotil moderní show Petr Šuleř, vedoucí komunikace jaderných elektráren.

Tisková zpráva

Štítky Temelín, Vltava žije, promítání, historie, Jaderná elektrárna Temelín, elektrárna, Česko, představení, Vltava, Robert Záruba, Albert Einstein, ČEZ, Hana Horáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

STOpy historie promítli u Temelína nad vodní hladinou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.