Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jižní Čechy nejsou dostatečně kyberneticky zabezpečené, zjistili odborníci

Jihočeské firmy a instituce si moc nelámou hlavu s průmyslovou bezpečností a kybernetickou ochranou. Nedávno to zjistili odborníci při diskusi s podnikateli, manažery i zástupci škol.

„Jihočeské firmy mají v oblasti ochrany dat velké rezervy. Jednoduše příliš neřeší zabezpečení svých počítačů i údajů v nich obsažených. Ve srovnání například s pražskými firmami nebo podniky na Moravě jsou v oblasti průmyslové bezpečnosti pozadu,“ uvedl Jindřich Šavel, obchodní ředitel společnosti Novicom, která se zabývá vývojem softwaru pro monitoring, správu a zabezpečení sítí. 

Jeho tvrzení potvrdili také další účastníci debaty. „V jižních Čechách jsme dosud nenarazili na platformu, která by kybernetickou bezpečnost více podporovala. Majitelům či manažerům soukromých společností vůbec nedochází, jaké problémy může nulové či nedostatečné zabezpečení dat způsobit,“ uvedl Martin Leskovjan z firmy Citadelo, která se věnuje bezpečnostním auditům průmyslových kontrolních systémů.

Podle něj je dnes třeba nahlížet na virtuální bezpečnost jinak než dříve. „Pokud podniky provozují vlastní servery a síťovou infrastrukturu, doporučujeme pravidelné bezpečnostní ověřování. Únik zaměstnaneckých, zákaznických dat nebo know-how může mít vážné následky na samotný byznys i dobré jméno společnosti,“ řekl Leskovjan.

Problematika kybernetické bezpečnosti zaujala také zástupce Jihočeského kraje. „Uvědomuji si, že v souvislosti s technickým pokrokem rostou nároky na zabezpečení dat. Jihočeský kraj by se měl tomuto tématu v budoucnu více věnovat a podporovat zajištění kybernetické ochrany na regionální úrovni,“ doplnil první náměstek hejtmanky Jihočeského kraje Josef Knot.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky jižní Čechy, kybernetiky, ochrana, Jihočeský kraj, Morava, Josef Knot

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Čechy nejsou dostatečně kyberneticky zabezpečené, zjistili odborníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.