Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na řidiče čeká nový bodový systém. O papíry budou moci přijít mnohem rychleji než do teď

Novinek má Ministerstvo dopravy v rukávu hned několik. První změnou by měl být počet kategorií. Ze současných 5 (2,3,4,5 a 7 bodů) zůstanou jen dvě a to 4 a 6 bodů. Důvod je prostý. Ministr dopravy Dan Ťok si chce došlápnout na piráty silnic a posvítit si na přestupky, které mnohdy mohou za dopravní nehody, které ne vždy končí jen zmačkanými plechy. Například alkohol za volantem nebo používání mobilního telefonu.

Nový bodový systém se ale dotkne i nováčků v autoškolách. Čerství řidiči, kteří mají “ještě horké papíry“ dostanou řidičský průkaz na dvouletou zkoušku. Hranice 12 bodů se jim sníží na 6, pokud jí ale překročí, o doklady přijdou a zkoušky je budou čekat znovu.

Třešničkou na pomyslném dortu je jízda na červenou, která by mohla být povolena. Kroutíte hlavou? Aby byl provoz ve městech plynulejší, pokud bude na světelných křižovatkách svítit červená, mohli by řidiči odbočovat doprava. Podmínkou ovšem je, že řidič musí mít dobrý výhled a nikoho neohrozí.

Naopak klasická jízda na červenou, kdy si řidiči řeknou, že to ještě projedou, by měla být trestána přísněji. O to, abyste přišli o řidičák by nově stačilo dvakrát křižovatku na červenou projet.

Přísnější bodový systém chce ministerstvo předložit do měsíce. Začít platit by měl začátkem roku 2020. 

Foto pixabay.cz

Štítky řidiči, bodový systém, ministerstvo dopravy, Dan Ťok

Na řidiče čeká nový bodový systém. O papíry budou moci přijít mnohem rychleji než do teď  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.