Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Majitelé domů v centru Českého Krumlova do něj budou moci kdykoli vjet

Vlastníci domů v centru Českého Krumlova budou mít od 1. dubna umožněn nepřetržitý vjezd do města. Dosud tam nesměli vjíždět od 10:00 do 16:00 hodin. Rozhodli o tom radní na základě požadavků některých obyvatel. Lidé chtěli neomezený vjezd i pro provozovatele podniků, tento návrh radní zamítli.

Radní včera schválili úpravu. „Na základě podnětů budou mít od 1. dubna vlastníci nemovitostí v centru nepřetržitý vjezd do města. Nebudou tedy časově omezeni, jak to bylo doposud. Jde o 25 povolenek, což by provoz nemělo výrazně zatížit," uvedla mluvčí radnice Petra Nestávalová

Jednodenní poplatek za vjezd do pěší zóny stoupl od 1. června 2018 z 20 na 100 Kč. Taxi platí za nepřetržitý vjezd 2000 Kč měsíčně, auta kyvadlové dopravy 1500 korun. Zdarma vjíždí abonenti, rezidenti, držitelé ZTP, složky integrovaného záchranného systému i zásobování.

Změna se dotkla hlavně podnikatelů a hostů v penzionech, od 10:00 do 16:00 hodin se do centra autem nedostanou. Od 10:00 do 16:00 hodin je zakázán vjezd provozovatelům podniků, lidé ubytovaní v pěší zóně nesmí vjíždět od 10:30 do 15:00 hodin, stejně jako velká auta kyvadlové dopravy převážející turisty - podle radnice způsobovala v uličkách zácpy.

Město tak chce zklidnit provoz v historickém jádru. Pravidla vycházejí z dopravní studie, podle ní vjíždělo loni do pěší zóny 1150 aut denně, jedno za 20 sekund. Město eviduje 5 tisíc lůžek pro turisty. Český Krumlov má 13 tisíc obyvatel, ročně přijedou až dva miliony turistů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, Český Krumlov, jižní Čechy, vjezd, poplatky, pěší zóna, dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitelé domů v centru Českého Krumlova do něj budou moci kdykoli vjet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.