Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejlepší marmelády světa se vaří v Prachaticích, ovládly letošní World’s Original Marmelade Awards

Nejlepší marmelády světa se vaří v Prachaticích. Konkrétně v kuchyni Jozefíny Růžičkové, která svými recepty opět ohromila gurmány z celého světa a ovládla letošní World’s Original Marmelade Awards.

Ohromný úspěch zaznamenaly marmelády Jozefíny Růžičkové na letošním Mistrovství světa ve vaření citrusových marmelád. Z dvaceti dvou vzorků, jež do soutěže poslala, získalo pět marmelád zlatou, šest stříbrnou a osm bronzovou medaili. Další tři navíc čestné uznání. Mladá podnikatelka tím navázala na svůj úspěch z předloňska. Tehdy si z prestižní soutěže odvezla unikátní dvojitou zlatou medaili a smlouvu s luxusním londýnským obchodem Fortnum & Mason, v němž nakupuje například britská královská rodina.

Kdo je Jozefína Růžičková? Manažerka, která před 5 lety pověsila lodičky na hřebík, a posledních pár let se věnuje vaření marmelád. Celý rok sbírá a zpracovává ovoce, experimentuje s novými chutěmi a kombinacemi. Pod značkou Rose Garden vyrábí výběrové džemy, marmelády a bylinné sirupy. Nabízí jak známé české chutě jako jsou jahoda či borůvka, tak netradiční suroviny jako šípky, bezinky, mirabelky nebo arónie. Vedle toho vymýšlí nové kombinace příchutí, například Citrón s levandulí nebo Krvavý pomeranč s rozmarýnem. 

Velmi vysokým standardem a nemalými nároky na účastníky je soutěž proslulá. Tvrdá byla i letos. Tisíce vzorků z celého světa hodnotili uznávaní gastronomové, kuchaři i foodblogeři. Zajímali se nejen o chuť a vůni, ale i konzistenci či vzhled. V soutěži pro drobné řemeslníky a malé výrobce, kam spadá i Jozefína Růžičková, bylo vyhlášeno osm kategorií. Například „Marmeláda k slanému jídlu“, „Marmeláda se sníženým obsahem cukru“, „s alkoholem“ nebo třeba „s čokoládou“. 

Marmeláda zde zkrátka není jen hrncem plným ovoce a želírovacího cukru. Je to věda. A umění.  Jednu z cen si například Jozefína Růžičková odnesla za Kumquatovou marmeládu s karibským rumem.  „Týden a půl jsem byla sama zavřená v kuchyni a vařila. Některé druhy i vícekrát, abych skutečně vychytala recepturu,“ popisuje. Předem se připravit nemohla. „Citrusová sezóna začíná v listopadu. Ovšem klementinky a krvavé pomeranče, ze kterých vařím, zrají až v lednu. Chvíli trvá, než mi je z Itálie pošlou. A zbyde mi maximálně týden, dva na přípravu a odeslání vzorků do soutěže,“ vysvětluje talentovaná kuchařka. Připravovat receptury v průběhu roku také nejde. Například krvavé pomeranče mají velmi krátkou sezónu, na trh se dostanou pouze zhruba na měsíc v zimě, a pak celý rok zase nejsou.  

Díky letošnímu úspěchu Jozefína Růžičková překonala všechny tuzemské rekordy. Na svém kontě má nebývalý počet ocenění. Od roku 2016 získala v citrusovém mistrovství světa jednu dvojitou zlatou, jedenáct zlatých, šestnáct stříbrných a čtrnáct bronzových medailí. Ze soutěže Great Taste si pak odnesla dalších osm ocenění. A v kuchyni zdaleka ještě nekončí. 

Autoři | Tisková zpráva | Foto Rose Garden

Štítky marmelády, soutěž, Prachatice, marmeláda, kuchyně, Britská královská rodina, Itálie

Nejlepší marmelády světa se vaří v Prachaticích, ovládly letošní World’s Original Marmelade Awards  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.