Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Hokej trochu jinak

Chodíme s Milanem na hokej. Fandíme. Není to ale moc platné. Motor zůstane další rok v první lize. Nedá se nic dělat, ale začínáme si zvykat. Na posledním zápase Motoru s chomutovskými Piráty, kdy nebylo téměř na co koukat, jsme si povídali o ledu na zimním stadionu. Zjistili jsme, že máme jen mlhavé informace o jeho tvorbě a o rolbách, které ho upravují, nevíme už vůbec nic.

Druhý den jsme si tedy domluvili schůzku s panem Jaroslavem Masařem, který je zaměstnancem společnosti Sportovní zařízení města Českých Budějovic. Tato firma se stará o údržbu naší Budvar arény. Pan Masař nás provedl po stadionu a zároveň se rozpovídal o své práci.

Jak to vše tedy probíhá: v době, kdy se začíná připravovat nový led, je nejdříve nutné nachladit betonovou plochu. Optimální teplota betonu se pohybuje na úrovni osmi stupňů pod nulou. Když je beton připraven, tj. je nachlazen, tak se na plochu stříká voda. Ne nějaké velké množství. Optimálně tolik, aby led přibýval rychlostí 1 mm za jednu hodinu. Také se nesmí na plochu stříkat voda z velké výšky. To by se do ledu dostaly vzduchové bubliny a hráčům by brusle drncaly a puk by odskakoval. Když je ledu více než půl centimetru a méně než jeden centimetr, na plochu se poskládají papírové reklamy. A znovu se opatrně kropí.  Finální, optimální tloušťka ledu je mezi čtyřmi a pěti centimetry. Méně je špatně a více také, protože pak je provoz neekonomický.

Když je dosaženo optimální tloušťky ledu, může se začít bruslit. A tady jsou rozdíly mezi jednotlivými kluby. Na některý led se bruslaři pouštějí často, jiné kluby si ho šetří, aby byl co nejméně namáhaný. Náš, budějovický led, je využit i šestnáct hodin denně. Trénují na něm krasobruslaři, mládež, „hobíci“ i ligové áčko. Například ale v Liberci do hlavní arény pustí pouze juniorku a mužské áčko. Šetří si ho, ostatní mají smůlu.

Vraťme se ale k údržbě ledu. Po každém bruslení nebo odehrané ligové třetině se musí let pomocí rolby upravovat. V rolbě jsou dvě nádrže. Jedna na teplou vodu a druhá na vodu studenou. Studená voda, které se říká „předplachová“, je vypouštěna v přední části rolby na led. Její funkcí je narušení opotřebovaného hrbolatého ledu, který následně nože v rolbě seříznou do roviny. Ledová drť je pomocí šneků přenesena do rolby. Led je nyní rovný, ale je ještě nutné ho dohladit a zacelit případné šrámy. K tomu slouží teplá voda, která je ohřáta na teplotu 40 °C. Ta z rolby vychází v její zadní části a pomocí silného plátna je rozprostřena rovnoměrně na led. Teprve nyní je led opět připraven k bruslení. Rolba je důležitá a proto mají Budějovice pro jistotu rolby tři.

Milí přátelé, hezké velikonoční svátky. A nezapomeňte přijít „zafandit“ na poslední hokejové zápasy v této sezóně - v pátek nás čeká Kladno a v neděli Pardubice.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Martin Maršík, Milan Binder, hokej, Motor, aréna, led, Madeta Motor České Budějovice, Piráti Chomutov, Budvar aréna, Rytíři Kladno, Bílí Tygři Liberec, HC Dynamo Pardubice

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Hokej trochu jinak  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.