Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V jižních Čechách vzniká několik nových cyklostezek

V jižních Čechách vzniká několik nových cyklostezek. Letos se začne stavět trasa mezi Černou v Pošumaví a Hůrkou na Lipně, při zahájení cyklistické sezony 11. května v Prachaticích upozorní pořadatelé na dvě nové trasy: Zlatá stezka a Blanice. Nejvíc cyklistů jezdí po stezce z Českých Budějovic na Hlubokou, v hlavní sezoně až 2500 lidí denně.

V Jihočeském kraji je zhruba 4500 kilometrů značených cyklotras. Letos by se měla začít stavět stezka mezi Hůrkou a Černou v Pošumaví. „Je to neuralgický bod na Lipně, který má převést cyklisty z rušné silnice přes vodu mezi malým a velkým Lipnem," řekl ředitel nadace Jihočeské cyklostezky Jan Vlášek.

V plánu je i cyklostezka z Plané u Českých Budějovic do Boršova nad Vltavou. V příštích dnech bude jasné, zda Státní fond dopravní infrastruktury podpoří stezku ze Staré Hlíny k Třeboni. „Je to asi 800 metrů, ale neuralgický bod na silnici I. třídy, kde jezdí v sezoně tisíce cyklistů za den,“ řekl Vlášek.

Při zahájení sezony 11. května v Prachaticích bude nadace propagovat dvě nově vyznačené dálkové trasy. Jsou to prachatická Zlatá stezka a Blanice. Teď je lidé z nadace značí v terénu. Blanice začíná v Arnoštově a sleduje řeku Blanici až na soutok s Otavou, kde ji křižuje trasa Zlaté stezky od Českých Žlebů přes Volary. Obě stezky se spojí pod Prachaticemi.

Nadace začne letos pracovat na nové koncepci rozvoje cyklistické dopravy, která poslouží jako strategický dokument pro Jihočeský kraj. Měl by určit, jaké další úseky stavět. „Snažíme se do toho více vtáhnout Jihočeský kraj, který je nejsilnější silou. Máme třeba plán cyklostezky, která propojí Loučovice se Zlatou Korunou. Je tam řada stavebních úseků, některé v projektové fázi, ale obce jako Rožmitál nebo Rožmberk na to samy nedosáhnou, pokud do toho nepůjde silnější partner,“ řekl Vlášek.

Síť cyklotras, která propojí centrum města s okrajovými částmi, postaví letos a v roce 2020 Český Krumlov. Náklady budou 32 milionů korun, město získalo evropskou dotaci z IROP 17,7 milionu.

Nejvytíženější cyklostezkou v kraji je trasa z Budějc do Hluboké nad Vltavou. Podle sčítačů nadace po ní mezi centrem Budějc a sídlištěm Vltava projede i 6 tisíc cyklistů denně, částí od slalomového kanálu v Českém Vrbném na Hlubokou v hlavní sezoně až 2500 cyklistů denně. Hodně cyklistů jezdí i po trase Lipno - Frymburk.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky turistika, správa, cyklistika, České Budějovice, Jihočeský kraj, cyklostezka, cyklista, Vodní nádrž Lipno, Blanice (přítok Otavy), Prachatice, Hluboká nad Vltavou, Pošumaví, nadace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jižních Čechách vzniká několik nových cyklostezek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.