Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj s městem o letišti nekomunikuje, jsme nerovnocenými partnery, tvrdí zastupitelé. Chtějí změnu

Podle městských zastupitelů kraj s městem téměř nekomunikuje ve věcech ohledně letiště v Plané. Město je přitom padesátiprocentním akcionářem společnosti. Zastupitelé chtějí, aby bylo vyhlášeno řádné výběrové řízení na nového ředitele, a požadují z kraje veškeré informace ohledně hledání strategického partnera. Rozhodli tak na včerejším zastupitelstvu.

„Jsme akciovým partnerem společnosti Jihočeské letiště a zatím jsme neslyšeli, co bude tato společnost dělat, co bude její náplní, jestli se bude lítat kargo, jestli má případně kargo nějaké haly, jaká bude ekonomika letiště. Veškeré informace, které se k nám dostávají se omezují na počet lidí, které letiště přepraví, a kolik letadel tady bude přistávat. To ale o ekonomice nevypovídá vůbec nic,“ uvedl Martin Kuba.

Podle něj je situace na letišti znepokojující, zvláště potom, co po třinácti letech odchází ředitel. Město by se podle Kuby mělo stavět mnohem razantněji k obraně svého akcionářského podílu.

Zastupitelé proto včera navrhli, aby primátor města Jiří Svoboda vyvolal jednání s hejtmankou Jihočeského kraje Ivanou Stráskou, kde předloží jasný postoj města. Zásadním je podle nich vypsání řádného výběrového řízení na pozici nového ředitele a podání kompletních informací ohledně hledání strategického partnera. 

Kladně se k návrhu stavěl i Jiří Svoboda. „Považuji za výhodnější pro vedení města, když je vybaveno kompetencí ze zastupitelstva. Před dvěma týdny jsem navrhoval tři jednání o situaci na letišti, ale zatím jsme si žádný termín nepotvrdili,“ řekl primátor. S hetjmankou se chce ale sejít co nejdříve.

Hejtmanka Jihočeského kraje přitom nepociťuje ze strany kraje nějaké pochybení. „Letiště musíme rozdělit na dvě věci. První je stavba a majetek a investice, ta je kraje. Druhá záležitost je akciová společnost, kde má kraj a město shodně padesát procent, a je zřízena na provozování letiště. Jako akciová společnost se řídí příslušnými orgány – valnou hromadou, kterou je Rada kraje a města, kteří tam volí své zástupce, a dozorčí rada a představenstvo. Ve všech orgánech mají partneři svá zastoupení,“ řekla

Podlě ní by se měly všechny dostupné informace dostávat i zástupcům města. Informovanost může z jejího pohledu pokulhávat ve věcech stavby letiště. „Nicméně musím říct, že jsme se sešli já, s primátorem a poslancem Kubíčkem. Potom se odehrála společná schůzka Rady města a Rady kraje, jedním z témat bylo znovu letiště. Dál jsme pro naše zastupitele zřídili zastupitelskou pracovní skupinu, kde má každý subjekt jedno křeslo, i tam jsme se bavili o letišti a veškeré informace, které máme my, dostali i zastupitelé. A to mluvím o schuzkách za poslední tři měsíce. Za ANO na nich seděl primátor,“ doplnila Stráská.

Odchází ředitel, letiště zvolilo nového předsedu dozorčí rady

Situace kolem letiště se vyostřila mimojiné poté, co ředitel Ladislav Ondřich oznámil svůj odchod. „K rozhodnutí jsem dospěl na základě vyhodnocení životních priorit. Důvody, které mě vedly k tomu, abych po 13 letech práci pro společnost a po 33 letech strávených v různých pozicích opustil letiště, jsou osobní,“ uvedl Ondřich na webu letiště.

ČTĚTE TAKÉ: Stavba terminálu jihočeského letiště má dva měsíce zpoždění. V květnu navíc končí ředitel

„Ředitel si myslí, že má nějaký věk a služby za sebou. Mluvili jsme spolu, jsou to jeho osobní důvody. Hledáme někoho, kdo má zkušenosti s provozováním letiště,“ uvedla pro iDnes minulý týden hejtmanka.

Dnes prozradila, že už má dva adepty na ředitele nového. „Vím zhruba o dvou zájemcích na post ředitele, ale chceme nejdřív vědět kdo to je, a prověřit si je, než je předložíme dál. Ale to je přesně ta záležitost, ve které musíme jednat ve shodě s městem,“ uzavřela.

Letiště včera navíc na svých webových stránkách oznámilo, že byl zvolen nový předseda dozorčí rady. „Jiřího Zimolu, který tuto pozici na vlastní žádost opustil v minulém roce, nahradil Antonín Krák, uvolněný člen Rady Jihočeského kraje, dosavadní člen dozorčí rady. Stalo se tak na řádném jednání dozorčí rady společnosti v úterý 7. května,“ uvedlo letiště.

Foto Letiště České Budějovice

Štítky České Budějovice, Jihočeský kraj, letiště, Planá, dozorčí rada, akcie, Jiří Svoboda, Ivana Stráská, Martin Kuba, Jiří Zimola, Antonín Krák

Kraj s městem o letišti nekomunikuje, jsme nerovnocenými partnery, tvrdí zastupitelé. Chtějí změnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.