Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

ANKETA: Více života, méně aut. Tak vypadají vize nového náměstí

Budějcké náměstí je největší okružní křižovatkou ve městě. Podle odhadů si tudy mnoho aut denně jen krátí cestu. Jak by vypadalo, kdyby se doprava na něm jen částečně omezila, přidaly by se pěší zóny, místa k posezení a více zeleně? Podívejte se sami.

O nové podobě centra se diskutuje delší dobu. Mluvilo se o něm i na nedávném zasedán komisí Rady města, na kterém byl představen poměrně podrobný návrh, jak by se mohlo náměstí a okolní ulice proměnit. Projekt představili budějčtí podnikatelé., kteří se problematikou zabývají už delší dobu. Hlavním cílem je snížit množství aut a otevřít centrum lidem.

Náměstí Přemysla Otakara II. 

Nová podoba náměstí by měla část plochy určené pro dopravu a parkování přenechat ve prospěch chodců a cyklistů. Tím by podle návrhu vznikla velká plocha umožňující široké korso, zvětšení prostoru pro předzahrádky, které by se mohly posunout dál od fasád domů a nezakrývaly by tak pohled na historické domy. Zároveň by se velkou částí mohly podílet na zeleni na náměstí.

Nemělo by jít o žádná drastická omezení řidičů. Polovina náměstí by zůstala pro auta a parkování. Podle návrhu by se totiž počet parkovacích míst zmenšil jen minimálně. 

Krajinská ulice

Podobný osud by mohl čekat i Krajinskou ulici. Ta by měla být primárně určena pro pěší. Upravit by se měl povrch, prostor pro předzahrádky, zeleň, lavičky, odpadkové koše nebo kolostavy. Celková úprava by měla zvýšit atraktivitu centra města jak pro místní, tak i pro turisty.

Líbí se vám návrh na úpravu náměstí?

Celkem hlasovalo821 čtenářů

Foto Archiv

Štítky náměstí Přemysla Otakara II, stromy, zeleň, doprava, České Budějovice, parkování, Přemysl Otakar II.

ANKETA: Více života, méně aut. Tak vypadají vize nového náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.