Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Problém s ředitelkou v budějcké školce řešila i školní inspekce. Rodiče chtějí její odvolání

Zrušení zavedených kroužků, porušování pracovní kázně, nevhodné chování vůči zaměstnancům nebo neustálé přerozdělování dětí po třídách. To je jen krátký výčet obvinění, kterým čelí ředitelka Mateřské školy E. Pittera v Budějcích Ivana Klomfarová. Stížnostmi se zabýval i magistrát a minulý týden proběhla ve školce kontrola České školní inspekce.

„To co za předchozí paní ředitelky fungovalo jako dobře promazaný stroj, tahle současná ředitelka zrušila, zahodila a dva roky se potácí v neustálých změnách. Zapomíná na termíny žádostí, na termíny k zařízení kroužků, v podstatě nechce dělat nic navíc, dokonce ani plnit svou povinnou pedagogickou povinnost,“ popisuje jedna z maminek

Problém s kroužky se ředitelka podle rodičů snažila vyřešit svolanou schůzkou. „Nic jsme se ale nedozvěděli, v podstatě se nás paní Klomfarová zeptala, co bychom tedy chtěli, a že se sejdeme v září, “ popsal jeden z tatínků.

Volnočasové aktivity dětí ale nejsou podle ředitelky pro mateřské školy závaznéZa jejich organizaci škola neodpovídá, pouze je může v rámci svých provozních a personálních možností nabízet. Externí lektoři, kteří nabízejí vzdělávací, sportovní či jiné aktivity nesou zodpovědnost za jejich profesionální úroveň, ale za bezpečnost a zdraví dětí odpovídá stále mateřská škola. V praxi to znamená nutnost personálního zajištění ze strany pedagogů. V příštím školním roce po domluvě s rodiči plánujeme doplňkové aktivity, které zabezpečí stávající pedagogický personál,“ řekla ředitelka školky Ivana Klomfarová

Ředitelka podle některých rodičů porušuje i pracovní kázeň. Velmi často má přeřazovat a přesouvat děti z jednotlivých tříd, což podle rodičů vede k rozbíjení kolektivu. „U některých dětí toto přesouvání působí i velký stres,“ popisuje další maminka jednoho z dětí, které do školky chodí. Ředitelka prý nekomunikuje, vyhýbá se diskuzi a v pracovní době je téměř k nezastižení. 

Velký problém také vidí rodiče v chování vůči ostatním pedagožkám. „Před zraky svěřených dětí na ně zvyšuje hlas a její chování místy vykazuje i prvky šikany v zaměstnání,“ stojí v petici, kterou podepsalo kolem 70 rodičů.

Zaměstnankyně uvažují o odchodu

Podle informací Budějcké Drbny měla současná zástupkyně ředitelky absolvovat výběrové řízení na vedoucí pozici v jiné školce. S největší pravděpodobností by tak měla své současné pracoviště pod vedením Ivany Klomfarové opustit. 

Sama ředitelka všechna nařčení odmítá. „Zjištění a následné porušení pracovní kázně zaměstnanců školy, včetně ředitele, je plně v kompetenci kontrolních nadřízených orgánů. Své pracovní povinnosti plním, jak nejlépe umím a na svém pracovišti jsem po celou dobu svého pracovního úvazku, často i přesčas. Pokud jde o provozní a personální záležitosti zajišťující chod školy, mohou je vidět rodiče pouze zprostředkovaně, tudíž je nemohou zcela objektivně posoudit," uvedla Klomfarová. 

Problém ve školce registruje i město. „O problému víme a dlouhodobě se jím zabýváme. Na základě podnětů, které jsme obdrželi jsme nechali provést kontroly,“ řekl k situaci náměstek primátora Viktor Vojtko

To potvrdila i Česká školní inspekce. „Část stížnosti postoupené Magistrátem města České Budějovice, zřizovatelem Mateřské školy, E. Pittera 2, České Budějovice, jsme prošetřovali. Aktuálně jsou zjištění z inspekční činnosti zpracovávána, takže ještě nemůžu komentovat výsledek. Ten bude možné sdělit až poté, co výstupy dokončíme a obdrží je zřizovatel školy,“ řekl náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Podle Andryse je výsledek šetření stížnosti „pouze“ podkladem pro další řízení ze strany magistrátu. Výsledky kontroly by měly být zhruba v polovině příštího týdne.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky petice, školka, E. Pittera, Česká školní inspekce, mateřská škola, České Budějovice, Viktor Vojtko

Problém s ředitelkou v budějcké školce řešila i školní inspekce. Rodiče chtějí její odvolání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.