Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Strakoničtí vojáci vyrazili do Polska, kde se zapojí do velkého cvičení NATO

Vlak s padesáti kusy techniky a čtyřiceti vojáky opustil v pátek 31. května odpoledne strakonické nádraží a zamířil do Polska. K pobřeží Baltského moře by měl dorazit v neděli 2. června ráno. Dalších devadesát českých vojáků se do Polska přepraví letecky během soboty 1. června.

Sto třicet vojáků, převážně z 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic, se tak od pondělí 3. června v Polsku zapojí do mezinárodního cvičení Tobruq Legacy 2019. Cvičení, kterého se celkem zúčastní téměř 5 tisíc vojáků z 20 členských států NATO, prověří spolupráci aliančních jednotek v oblasti pozemní protivzdušné obrany.

Cvičení bude z mnoha hledisek unikátní. Poprvé v historii cvičení Tobruq Legacy, které se koná pravidelně od roku 2015, bude nacvičována obrana proti balistickým raketám. V Polsku budou přítomny jednotky, které mají schopnost aktivně čelit napadení balistickými raketami. Ostatní jednotky budou adekvátně reagovat na útok formou pasivní obrany.

Protivzdušné operace NATO

„Mezinárodní cvičení Tobruq Legacy 2019 se zaměří na prohloubení interoperability a sladění činností a procedur jednotek v rámci společných protivzdušných operací Severoatlantické aliance. Prověří také schopnosti jednotek při velení a řízení dle norem a procedur NATO,“ uvedl velitel 25. protiletadlového raketového pluku a zároveň řídící cvičení za českou stranu plukovník Ján Sedliačik.

Do cvičení se také zapojí letectvo několika států NATO. Letadla, mezi kterými nebudou chybět stroje jako MiG-29, Su-22 nebo F-16, budou pozemním jednotkám simulovat vzdušného protivníka. Piloti si tak souběžně procvičí taktiku při překonávání pozemní protivzdušné obrany. V plánu je i účast bojových letounů JAS-39 Gripen a L-159 ALCA z 21. základny taktického letectva z Čáslavi.

Největší střelby v historii

Samotné cvičení bude probíhat do pátku 14. června. Ve dnech 17. až 19. června pak na něj navážou bojové střelby z protiletadlových raketových kompletů. Z hlediska množství cvičících jednotek, zbraní i počtu protiletadlových řízených střel se bude jednat o největší střelby protivzdušné obrany v historii NATO. Střílet se bude ve dne i v noci, z dvanácti různých protiletadlových systémů z výzbroje několika armád NATO. Odpáleno bude až 200 řízených střel.

Čeští vojáci se do taktického cvičení i střeleb zapojí s protiletadlovými raketovými systémy 2K12 KUB a RBS-70. Střílet budou 12 raket ze systému 2K12 KUB a 4 rakety ze systému RBS-70.

Novinky při střelbách

České vojáky čeká při střelbách hned několik novinek. Tou první je to, že se bude jednat o taktickou střelbu. Ve vzdušném prostoru se totiž bude současně pohybovat více cílů. Některé budou simulovat vlastní cíle a jiné nepřátelské.

„Jednotka bude rozpoznávat minimálně jeden vzdušný cíl jako vlastní a na ostatní cíle povede palbu. Vojáci si procvičí soustředěnou střelbu více kompletů stejné kategorie proti jednomu cíli, rozdělení více cílů několika kompletům i vedení střelby jednotlivými a řadami raket,“ objasnil velitel strakonického 251. protiletadlového raketového oddílu podplukovník Alan Dubový, který bude řídit střelby českých vojáků v Polsku.

Další premiérou pro obsluhy systému 2K12 KUB bude nový typ terče. Střílet budou na bezpilotní prostředek označovaný jako MJ-7 Szogun. Střílet budou jak ve dne, tak i v noci.

Tisková zpráva | Foto Jana Samcová

Štítky NATO, cvičení, Strakonice, vojáci, Polsko, střelba, Baltské moře, historie, protivzdušná obrana, Kuba

Strakoničtí vojáci vyrazili do Polska, kde se zapojí do velkého cvičení NATO  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.