Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Otevírací doba dolní zahrady zámku Hluboká bude delší

Zástupci Národního památkového ústavu a Hluboké nad Vltavou se domluvili na prodloužení otevírací doby dolní zahrady zámku Hluboká. Vstup do ní bude od dubna do října v rozmezí 8:00 až 23:00. Přes zimu se bude zahrada zamykat ve 8 hodin večer. Památkáři začali zahradu, která bývala otevřena nepřetržitě, před časem kvůli vandalům zamykat. V květnu a červnu se prostor uzavíral ve 20:00. Nový režim začne platit od 1. července.

„Během následujícího období bude správa zámku vyhodnocovat dopad stávajícího režimu na stav zahrady a bezpečnost zámku. Jsme přesvědčeni, že tato dohoda přispěje ke spokojenosti návštěvníků zámeckého parku, občanů města i péči o zámeckou zahradu," uvedla mluvčí jihočeského památkového ústavu Markéta Slabová. Horní zahrada před hlavním vstupem do zámku i přilehlý park o rozloze 58 hektarů jsou veřejnosti otevřeny bez omezení.

V dolní zahradě jsou podle památkářů starobylé dřeviny. Za vzácné označili asi 20 stromů z let 1850 až 1870. Jak řekl již dříve kastelán Martin Slaba, někteří návštěvníci ničí stromy a keře, lezou do kašen, hrají v zahradě fotbal, zapalují ohně a kvůli pořizování selfie lezou po stromech.

Proti omezení vstupu do zahrady se v minulosti postavil i Jihočeský kraj. Hejtmanka Ivana Stráská kvůli tomu předala petici ministru kultury Antonínu Staňkovi.

Zámek Hluboká nad Vltavou je jednou z nejnavštěvovanějších památek v České republice. V jeho zahradě se natáčela část pohádky Pyšná princezna. Zámek si loni prohlédlo 288 tisíc lidí. 

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky příroda, památky, správa, Hluboká nad Vltavou, zahrada, Zámek Hluboká, Národní památkový ústav, zámek, strom, Ivana Stráská, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otevírací doba dolní zahrady zámku Hluboká bude delší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.