Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Část zábradlí u slepého ramene zmizí. Je to jen o zvyku, říká náměstek Thoma na negativní názory

Část zábradlí od slepého ramene opravdu zmizí. Na odstranění by se mohlo začít pracovat už tento týden. Město tak reaguje na výsledky ankety, kterou spustilo na začátku června. Do ní se zapojilo 1,8 tisíce lidí a 77 procent z nich je pro otevřený přístup k vodě.

Podle města je na mnoha místech v Budějcích přístup k vodě omezený. Právě proto se začalo uvažovat o odstranění části zábradlí u slepého ramene. „Myslíme si, že po vzoru Sokolského ostrova a Háječku by se měl přístup k řekám otevřít a být bez zbytečných bariér. Rádi bychom to vyzkoušeli na Malši a u slepého ramene,“ stálo u ankety, do které se zapojilo 1,8 tisíce lidí. 

Kladně se k nápadu města vyjádřilo sedmasedmdesát procent lidí. Zábradlí tak ze slepého ramene zmizí. „Minulý týden jsem podepisoval souhlas s objednávkou na odstranění u firmy Kulhánek a Mařík," prozradil náměstek primátora Juraj Thoma.

ČTĚTE TAKÉ: Otevřený přístup k řece u slepého ramene? Město uvažuje o odstranění částí zábradlí

Menší zbrždění způsobil podle Mladé fronty negativní názor stavebního úřadu. „Správa veřejných statků si nechala vypracovat názor stavebního úřadu, který řekl, že si myslí, že by tam mělo zábradlí zůstat. Ale názor stavebního úřadu není právně závazný pro nikoho, není to rozhodnutí,“ vysvětlil Thoma.

Negativní názor na odstranění ale neměl jen stavební úřad. I mezi lidmi se objevily obavy, že bez zábradlí mohou do řeky spadnout například děti. Podle Thomy jde ale jen o pocitovou věc. „Jsem přesvědčený, že za pár měsíců, až tam to zábradlí nebude, si lidé ani nevzpomenou, že tam bylo. Je to v podstatě stejné jako v Praze na náplavce, kde žádné zábradlí není,“ řekl. 

To samé zmínil na Facebooku pod městskou anketou Michael Petržela. „Představte si, že v Praze dokonce i lidé sedí na kraji a pod nimi je také hluboká voda... hrůza, co? Těch dětí a cyklistů co už tam napadalo a utonulo,“ reagoval ironicky na negativní komentáře některých lidí.


Zdroj: Facebook Město České Budějovice, Michael Petržela

Zábradlí by tak mělo v nejbližších dnech z části slepého ramene, podél trávníku, zmizet. „Čekali jsme, až skončí Múzy na vodě, protože nebylo vhodné, dělat tam staveniště při festivalu. Není to totiž jen o uříznutí zábradlí, musí se ještě vykopat betonové patky a upravit trávník a schody. Tento týden už se na tom snad začne pracovat," dodal Thoma.

Foto Jana Kroneislová

Štítky slepé rameno, zábradlí, České Budějovice, Juraj Thoma, anketa, stavební úřad, Praha, Facebook, Háječek, Mladá fronta, Malše

Část zábradlí u slepého ramene zmizí. Je to jen o zvyku, říká náměstek Thoma na negativní názory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.