Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pohádky, filmy, ale i dramata. Jižní Čechy se staly kulisou nejednoho natáčení

Co je největší radostí pro filmového fanouška? Jednoznačně navštívení místa, kde jeho oblíbený pořad vznikal. Několik takových míst máme i v jižních Čechách. V lesích, na zámcích nebo v centrech, vznikaly například Trhák, Jáchyme, hoď ho do stroje, Lotrando a Zubejda nebo Chlapci a chlapi.

Pokud stále přemýšlíte, kam vyrazit na výlet, zkuste toulky po jižních Čechách s filmovým nádechem. Pár takových míst je co by kamenem dohodil. Například na hlubockém zámku se proháněla Pyšná princezna a začaroval si tu i Pan Tau.

V Týně nad Vltavou se snažili najít děvče pro Matěje, a to ve filmu Matěji, proč Tě holky nechtějí. Ve městě byla i sranda, protože dorazil také filmový štáb Kameňáku. Jen šest minut od Týna, v obci Koloděje nad Lužnicí, se nachází dům staré Kropáčkové, pokud tam vyrazíte, vezměte kapku z modrého pramene i k nám do redakce.

Určitě si většina z vás vybaví Františka Koudelku z filmu Jáchyme, hoď ho stroje. Nesmělý muž, který věřil, že bude mít štěstí díky kondiciogramu. Na Písecku, konkrétně v obci Jickovice, stojí „jeho“ dům, před kterým se loučí s matkou než odjede hledat štěstí do Prahy.

Dalším filmovým místem jsou Lčovice, konkrétně nádraží z filmu Trhák režiséra Zdeňka Podskalského. Na filmové Lipovecké nádraží přijíždí Ing. Ticháček. Jeho další kroky vedou na národní výbor. Podle filmu to došel pěšky, v reálu se filmový štáb musel přesunout autem, protože cesta je dlouhá devět kilometrů. Podobně vzdálená je i náves, kde předsednictvo národního výboru představuje Ing. Ticháčkovi vesnici, ta nakonec vyletí do vzduchu. Lipovecká náves leží v Nahořanech.

Václav Neckář společně s Helenou Vondráčkovou poznali jednu krásnou zahradu, a ještě hezčí je rybník do kterého princ Václav spadl. I když je zámek na Slovensku, filmový štáb okouzlil rybník u zámku v Blatné, kde se mimo jiného kuli pikle dvou rádců. Jejich plány poslouchala babička, která seděla na vrbě a štrikovala.

A teď jedno lákadlo především pro naše tatínky a dědečky „Říkals, já se hned vrátím, dva roky přejdou jak nic…“. Seriáloví znalci už jistě vědí. Ano, jsou to Chlapci a chlapi. I když už jsou kasárna v Prachaticích minulostí, něco tam přeci jen zbylo. Brána, kterou vojáci přicházeli. Nachází se na křižovatce ulic Rožmberská a Na Sadech. Náměstí Hrádku v Čechách, kde vojáci skládali vojenskou přísahu, najdete jen kousek od brány, jde totiž o náměstí v Prachaticích.

Pokud vám zbyde čas vydejte se například do Veselí nad Lužnicí, kde se natáčelo Rozmarné léto. Ve Volyni a okolí na vás čekají Drahé tety a já a na Zvíkově si dejte pozor na Bathory, a když budete mít štěstí dorazí i Lotrando a Zubejda. Do Tábora a Mirotic se vydejte raději až za tmy a nezapomeňte na Intimní osvětlení, stejně jako režisér Ivan Passer. 

Foto filmovamista.cz

Štítky filmová místa, jižní Čechy, seriál, komedie, pohádky, film, Jihočeský kraj, zámek, Lotrando a Zubejda, filmový štáb, Václav Neckář, Pyšná princezna, Pan Tau, František Koudelka, Helena Vondráčková, Ivan Passer, Zdeněk Podskalský

Pohádky, filmy, ale i dramata. Jižní Čechy se staly kulisou nejednoho natáčení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.