Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Země živitelka přilákala přes 120 tisíc návštěvníků, nejvíc od roku 2003

Mezinárodní agrosalon Země živitelka v Českých Budějovicích přilákal 123 017 platících návštěvníků, odborníků a hostů. Je to nejvíc od roku 2003, odkdy je výstava šestidenní. Jde o číslo bez dětí do šesti let, které měly vstup zdarma. Na výstavě se od 22. srpna představilo 581 vystavovatelů z 19 zemí.

Největší zvýšení zaznamenali pořadatelé u platících návštěvníků, kteří přišli na program v hlavních dnech odborného programu, 23. a 26. srpna. Zájem o letošní 46. ročník byl větší než o loňský, který vedení Výstaviště dosud považovalo za rekordní. „Hodnotím to velmi pozitivně. Nejen to číslo návštěvnického zájmu, ale máme prodané úplně všechny (výstavní) plochy a i zájem členů vlády byl enormní," řekl předseda představenstva Výstaviště Mojmír Severin.

Výstaviště posílilo odborné zaměření agrosalonu na zemědělství a potravinářství. Letošní podtitul zněl Výzvy českého zemědělství, probírala se modernizace rostlinné a živočišné výroby, popularizace zemědělství, kvalita českých potravin. Návštěvníci mohli ochutnat české potraviny.

„Letos více zaznívalo téma vztahu zemědělců, lesáků, rybářů ke krajině, ve které žijeme. Doplnili jsme o to o konference," řekl Severin. Jako zajímavé stroje ročníku zmínil tahač nářadí, který má místo čtyř kol čtyři trojúhelníkové pásy, a sklízecí mlátičku firmy Claas. Novinkou v programu byla i gastrozóna v pavilonu B4.

Zatímco obecně se na veletrzích uzavírá stále méně přímých smluv, na agrosalonu se dařilo i prodejcům. „Jsem tím velmi potěšen, protože nám to dává nový vyjednávací potenciál pro nové vystavovatele. Zajímavé je, že spousta našich vystavovatelů říkala, že dělali obchody i přes víkend, v sobotu, v neděli, což tady dříve nebývalo zvykem," řekl Severin.

Příští rok chce Výstaviště přilákat více návštěvníků z Německa a Rakouska. Už letos mezi tamními zemědělci udělalo kampaň. „Byl to první pokus o propagaci agrosalonu v zahraničí. V příštím roce budeme postupovat jinými kanály," řekl Severin. Program 47. ročníku v roce 2020 zohlední 60 let, jež uplynou od prvních zemědělských výstav v Čechách.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Země živitelka, agrosalon, výstava, zemědělci, České Budějovice, zemědělství, Claas, Německo, Rakousko, Česko

Země živitelka přilákala přes 120 tisíc návštěvníků, nejvíc od roku 2003  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.