Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Někteří jihočeští zastupitelé kritizují kampaň o Šumavě

Někteří jihočeští zastupitelé kritizují vedení kraje za kampaň na téma Šumava. Vadí jim, že kraj na projekt vynaložil téměř dva miliony korun, které zaplatil externí agentuře. Řekli to dnes na zasedání zastupitelstva. Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská uvedla, že kontrolní výbor zastupitelstva může prověřit, zda zakázka na kampaň byla efektivní. Jihočeský kraj v kampani tvrdí, že Šumava usychá, mění se v měsíční krajinu, a to především vinou toho, že se na některých územích národního parku nezasahuje. Tuto teorii kritizuje řada odborníků a vědců.

„Po těch reakcích, které mám, jsem přesvědčena, že jsme udělali dobře, že jsme toto téma otevřeli a diskusi rozpoutali. To, že někdo kritizuje způsob vybrání agentury, považuji jako odklon od celého problému,“ uvedla Stráská. Na její podporu dnes na zastupitelstvu vystoupili i někteří obyvatelé kraje, které ve výzvě svolal lesník Jan Štrobl.

Podle zastupitele opoziční ODS Martina Kuby však podobnou kampaň mohl vytvořit sám kraj a nemusel za to platit externí agentuře. „Pokud chcete říkat nějaký názor na Šumavu a já se s ním v řadě věcí shodnu a v něčem zase ne, tak jako hejtmanka máte za sebou celý úřad a dost úředníků, kteří jsou schopni ty věci prezentovat,“ uvedl Kuba.

Jihočeský kraj kampaň zahájil několik týdnů poté, kdy rada šumavského národního parku schválila návrh nového rozdělení Národního parku Šumava do zón. Nové vymezení oblastí má rozdělit park na čtyři území. V tom s nejpřísnějším režimem se nebude zasahovat a taková pravidla budou platit pro 27 procent rozlohy. Nové rozdělní území do zón, které bude beze změny platit 15 let, musí schválit ministerstvo životního prostředí. Vedení Jihočeského kraje se domnívá, že bezzásahové zóny napomáhají masivnímu šíření kůrovce, který ničí další stromy.

Kampaň v minulosti kritizovali i vědci. Podle nich je lživá a mimo jiné se opírá o tendenční snímky, z nichž některé nebyly aktuální. Platforma Vědci pro Šumavu, která sdružuje přes 20 akademiků z různých přírodovědeckých i dalších vysokých škol a jiných institucí, navíc poukazují na to, že kůrovec po orkánu Kyrill v roce 2007 v následujících letech zničil 6700 hektarů lesa. Odmítli tím frekventované tvrzení, jež zastává i vedení kraje, že lýkožrout zničil 20 tisíc hektarů lesa.

Autoři | Foto ČIŽP

Štítky správa, Jihočeský kraj, kůrovec, Šumava, Ivana Stráská, Martin Kuba, Jan Štrobl, ODS, Národní park Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Jihočeští zastupitelé se starají o letiště, bijou se jako lvi za zájmy speditérů odmítáním mýtného, ve snaze jim ulehčit silniční socialismus (privatissace zisku z provozu kamionů, socializace ztrát ze škod jimi způsobenými), byznys jim platíme hezky všichni. Zastupitelé měli donedávna také velikou starost o znemožnění veřejné dopravy, se specielním důrazem k vytěsnění os. vlaků, tak že by nejraději všechy přesadili do aut, aby to ve městech krapet ožilo, aby zbylo dost peněz na pochybné dopravně železniční finanční experimenty, čachry bývalého hejtmana. Ze Šumavy je zajímá jen možnost kupčení s pozemky, aby cedule PRIVAT! hezky oživily tamní přírodu. Usychání stromů a snaha Duhy, ekológů o nápravu stavu se nyní moc hodí - přikrývají před veřejností zájem úředníků s bezohledně bezuzdnou privatiSSací NP Šumava, hezky od problému odvádí pozornost neznalé většiny..

Čtvrtek, 19. září 2019, 15:34Odpovědět

Někteří jihočeští zastupitelé kritizují kampaň o Šumavě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.