Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vítkův hrádek, nejvýše položený hrad v České republice, přilákal 32 tisíc lidí

Vítkův hrádek, nejvýše položený hrad v České republice, navštívilo letos k 30. říjnu přes 32 tisíc turistů, meziročně o deset procent víc. Nárůst zájmu v objektu, který je nad lipenskou přehradou poblíž Přední Výtoně, způsobila lepší propagace i teplejší léto a podzim. Příští rok bude mít hrad nový ochoz. V tiskové zprávě to dnes oznámil mluvčí Turistického spolku Lipenska Pavel Pechoušek.

Předseda Spolku pro obnovu Vítkova Hrádku Miroslav Kovačičín uvedl, že návštěvnost poroste i v listopadu a prosinci. Hrad, který je známý tím, že zde byl uvězněn Václav IV., je otevřený celoročně.

„Zájem o nás je rok od roku vyšší. Existuje velká skupina lidí, kteří sem chodí každý rok. Utužili jsme spolupráci s obcí Přední Výtoň, máme nové informační tabule,“ uvedl Kovačičín, který původně gotický hrad obnovuje 21. sezonu. První návštěvnickou sezonu dorazilo méně než 600 lidí.

Díky větším příjmům ze vstupného může spolek víc investovat. Příští rok chystá opravy za víc než 500 tisíc korun. Chce vybudovat nový dřevěný ochoz; největší novinkou v roce 2020 by mělo být, že se díky vrtu dostane až nahoru na hrad voda. Teď tam spolek vozí vodu po kamenité cestě terénním autem. Přibudou i toalety, zatím tam žádné nejsou. Náklady na sociální zázemí včetně vody a čističky odpadních vod budou 900 tisíc korun.

Počet návštěvníků do konce roku ještě naroste, odhaduje Kovačičín. „Připravili jsme na zimu velké zásoby dřeva. Na hradě bude plát během dne několik ohňů, aby se turisté mohli ohřát,“ uvedl. Spolek pro ně připravuje i dvě knihy: jednu s pověstmi, druhou o obnově hrádku. Spolek zaměstnává deset lidí, pomáhají i dobrovolníci.

Původně gotická zřícenina hradu je ve výšce 1053 metrů nad mořem. Stojí v těsné blízkosti rakouských hranic, proto po roce 1948 v hradu působila vojenská posádka. Spolek jej začal obnovovat v 90. letech minulého století.

Autoři | Foto vitkuvhradek.cz

Štítky památky, Vítkův hrádek, návštěvnost, hrad, Česko, Přední Výtoň, Vodní nádrž Lipno, Václav IV. Český

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítkův hrádek, nejvýše položený hrad v České republice, přilákal 32 tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.