Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Oslavy Silvestra budou na Šumavě opět bez zábavní pyrotechniky

I letos budou lidé nový rok vítat v národních parcích bez zábavní pyrotechniky. Zákon ohňostroje na území parků zakazuje pod pokutou. Odborníci totiž upozorňují na to, že ohňostroje jsou pro divoká zvířata v přírodě velmi stresující.

„Pro divoká zvířata je používání zábavní pyrotechniky, které doprovází hlasité výbuchy a ostré světelné efekty, velmi stresující. Při útěku, většinou noční krajinou, tak vydávají velkou spoustu potřebné energie a také jim hrozí zranění," vysvětluje mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Stresující je zábavní pyrotechnika i pro domácí zvířata, která jsou na mnoho nepřirozených zvuků a světelných efektů zvyklá. U divokých zvířat je to pak mnohonásobně horší. 

Správy národních parků proto o zákazu informují všechny své návštěvníky prostřednictvím plakátů, ale také videa, které stvořila společnost ORCHIS pro ČT v rámci dokumentárního cyklu Krajinou domova. „Právě v tomto krátkém videu je vysvětleno, proč je používání zábavní pyrotechniky na našich chráněných územích omezeno zákonem," doplňuje mluvčí Správy Národního parku Podyjí David Grossmann.

Zákaz zábavní pyrotechniky na území Národních parků Šumava, Podyjí, České Švýcarsko a Krkonošského národního parku platí už od června 2017. Omezení se týká i obcí, které jsou na území parků.

„Klidné oslavy příchodu nového roku začínají být trendem. Lidé rádi tráví čas tam, kde je o Silvestru a na Nový rok klid. Ano, zákaz pochopitelně platí a klid by tu měl být a jen doufáme, že všichni návštěvníci i místní budou zákon dodržovat. Pokud ne, hrozí pochopitelně sankce," uvedl mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Za porušení zákazu mohou lidé na místě zaplatit až deset tisíc korun.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Silvestr, nový rok, oslavy, ohňostroj, pyrotechnika, zábavní pyrotechnika, divoké zvíře, Šumava, Správa Krkonošského národního parku, Česká televize, David Grossmann, Správa Národního Parku Podyjí, Národní park Šumava, Jan Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oslavy Silvestra budou na Šumavě opět bez zábavní pyrotechniky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.