Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zákaz prodeje alkoholu mladistvým někteří stále nedodržují

Česká obchodní inspekce kontrolovala ve 3. čtvrtletí roku 2019 nabídku, prodej a skladování alkoholických nápojů a tabákových výrobků. Zaměřila se zejména na zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek a zákon o spotřebních daních. Porušení zákona zjistila ve 198 případech. Z tohoto počtu ve 132 případech prodejci porušili zákaz prodeje a podávání alkoholického nápoje osobě mladší 18 let.

Česká obchodní inspekce v období od 1. července do 30. září loňského roku prověřovala dodržování zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákona o spotřebních daních a zákona o ochraně spotřebitele.

V rámci této kontrolní akce provedla celkem 1 698 kontrol a u 895 zjistila porušení právních předpisů, což představuje 52,7 procent z celkového počtu provedených kontrol.

Na jihu Čech a Vysočině bylo provedeno 198 kontrol. Z toho v 87 případech byl porušen zákon.

Porušení zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bylo zjištěno ve 198 případech. Z tohoto počtu ve 132 případech prodejci porušili zákaz prodeje a podávání alkoholického nápoje osobě mladší 18 let.

V rámci kontrolní akce byly k 189 kontrolám přizvány osoby mladší 18 let a 175 kontrol bylo provedeno v součinnosti s dalšími orgány státní správy. Jednalo se o policii ve 109 případech, živnostenské úřady v 65 případech, hasičský záchranný sbor ve 26 případech, celní správu ve 24 případech, orgány hygienického dozoru ve 24 případech, městskou policii v 7 případech, městský obecní úřad v 6 případech, Českou inspekci životního prostředí v 1 případě. Některých kontrol se zúčastnilo více orgánů státní správy současně.

Do celkového počtu jsou zahrnuty i údaje z kontrol uskutečněných v rámci mimořádné kontrolní akce „Hazard, alkohol a děti“.

Česká obchodní inspekce uložila ve 3. čtvrtletí loňského roku celkem 764 pokut v  hodnotě 4 211 000 korun. Uvedené počty pokut a jejich výše se vztahují i k dalším porušením právních předpisů, která byla v rámci kontrol zjištěna, a mohou se tak projevit i v jiných kontrolních akcích. V některých případech se jedná o sdružené pokuty, které byly uloženy za nedostatky zjištěné při více kontrolách v různých provozovnách jednoho prodávajícího.

Pro porušení povinností stanovených zvláštními předpisy byl v rámci kontrolní akce uložen zákaz prodeje na 2 571 kusů výrobků v celkové hodnotě 124 649,70 korun a zákaz používání na 85 kusů neověřených měřidel, která neodpovídala obecně závazným právním předpisům, technickým normám, jiným technickým předpisům, popřípadě schválenému typu.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky alkohol, kontroly, ČOI, Jihočeský kraj, alkoholický nápoj, Česká obchodní inspekce, zdraví, drogy, Česko, Česká inspekce životního prostředí, Živnostenský úřad, Hasičský záchranný sbor, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákaz prodeje alkoholu mladistvým někteří stále nedodržují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.