Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na tísňových linkách je zpřesněná lokalizace volání

Na linkách tísňového volání 150, 155 a 158 i na univerzální evropské tísňové lince 112 od večerejšího dne funguje zpřesněná lokalizace volání, která pomůže přesně určit místo volajícího. Integrovaný záchranný systém si od zavedení této služby slibuje výrazné zkrácení doby, která uplyne mezi voláním a poskytnutím pomoci volajícímu. Služba Advanced mobile location (AML) bude zatím fungovat v Praze, během několika týdnů by měla být rozšířena po celé zemi.

Na druhém konci telefonní linky je zpravidla člověk, který potřebuje pomoc, ať už hasičů, policie, záchranné služby nebo všech složek IZS. Takový člověk je buď sám v tísni, nebo je svědkem mimořádné události. Každopádně ať tak či tak, je vždy ve stresu. Přestože operátoři na tísňových linkách jsou na tyto situace dobře proškoleni a umí s takovým člověkem komunikovat, shodují se na tom, že klíčovou informací pro ně je, kde se daná událost stala, tedy, co nejpřesnější místo události. A to je přesně to, co mnozí lidé, kteří se v takové stresové situaci ocitnou, neumí či nemohou sdělit. Přitom přesná poloha je pro co nejrychlejší dojezd složek IZS na místo zcela klíčová.

„Operátorovi se sice na monitoru zobrazí přibližná poloha volajícího, ta ale nemusí být úplně přesná a tak záleží na celé řadě okolností, například na pokrytí vysílači mobilní sítě. Pomocí mobilní sítě se dá přesnost místa volajícího ve městě lokalizovat zhruba s odchylkou 400 metrů, ve volném terénu – například v horách – to však může být i několik kilometrů. Přitom každých 100 metrů nepřesnosti znamená pro dojezd záchranných složek minuty navíc, které mohou, zejména pokud je volající v ohrožení života, být pro poskytnutí účinné pomoci rozhodující,“ uvedla tisková mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Studená

V praxi to bude vypadat tak, že pokud člověk vytočí jedno z tísňových čísel (112, 150, 155, 158), vyšle jeho chytrý telefon operátorovi nejpozději do 25 sekund automaticky zprávu s přesnou polohou. Ta se pak operátorovi automaticky zobrazí na monitoru v mapě.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto

Štítky tísňové linky, pomoc, lokalizace, tísňové volání, operátor, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na tísňových linkách je zpřesněná lokalizace volání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.