Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Město Rudolfov plánuje výstavbu supermarketu, někteří obyvatelé jsou proti

Obrovskou vlnu nevole rozpoutal záměr města Rudolfov, které plánuje stavbu supermarketu. Ten by měl v budoucnu vyrůst na pozemku zvaný Farská louka, který původně patřil církvi, se kterou město vede neúspěšný dlouholetý spor. Podle některých ale o záměru výstavby supermarketu starosta Vít Kavalír občany dopředu neinformoval. Proti tomuto tvrzení se Kavalír rázně ohradil. Podle jeho slov městem proběhla anketa, ze které vyplynulo, že lidé by uvítali právě market.

„Město vede dlouholetý spor s farností Rudolfov, která koncem roku 2015 podala předžalobní výzvu na určení vlastnictví pozemku Farská louka. Město přibližně rok jedná s biskupstvím Českobudějovickým, které jediné se s námi dokáže o celé věci bavit racionálně a chce s námi mimosoudní domluvu. Znamenalo by to, že by se ukončil spor a na základě toho by se část Farské louky použila na výstavbu supermarketu a část na realizaci městského parku,“ uvedl starosta Rudolfova Vít Kavalír.

Podle něj proběhla v loňském roce anketa, která měla zjistit, co obyvatelům Rudolfova nejvíce chybí. „Jednoznačně bylo řečeno, že by lidé uvítali právě supermarket. Zaráží mě, že obyvatelé nebyli údajně informováni. Obyvatelům jsme záměrně nemohli dávat podrobnější informace, dokud nebyla dohoda na stole,“ řekl starosta. 

Někteří lidé ale o záměru prý nevědí a cítí se podvedeni. „Starosta prodej louky připravoval v co největší tichosti, tvrdí sice, že občany o všem informoval, ale je to lež. Proč louku raději nepronajmout, aby nad ní město mělo dál kontrolu? Lze předpokládat, že pro starostu jsou v tom osobní zájmy a vysoká finanční odměna ze strany toho, kdo chce louku koupit,“ uvedl občan Rudolfova Michal Krejčí

Ti, kteří o výstavbě slyšeli, jsou zase velmi skeptičtí. „Je to záležitost, která se tady řeší už hodně dlouho. Dokud budu na živu, nemyslím si, že tady nějaký supermarket vyroste,“ poznamenala Pavlína Novotná

„Společnost, která si pozemek koupí, osloví jednotlivé potravináře s tím, zda by na něm chtěl mít svůj obchod. Dohoda mezi farností a Rudolfovem byla v pondělí předložena na zastupitelstvu a ruku pro ni zvedlo 12 zastupitelů z 15, což je drtivá většina těch, kteří o tom mohli rozhodnout,“ řekl starosta. 

Město bude s lidmi, kteří v okolí Farské louky bydlí, debatovat o tom, jak okolí pozemku odhlučnit.

Na prodej pozemku nebude vypsané výběrové řízení. V tuto chvíli je totiž stále zatížen soudním sporem. Město proto nemůže vypsat veřejnou soutěž. „Dohodneme se s farností a se společností, která nám za pozemek nabídne adekvátní částku podle znaleckého posudku,“ dodal Kavalír.

Město v tuto chvíli nemá ještě schválenou ani smlouvu, která řeší převedení vlastnického práva. Pokud by předložený návrh o možné podobě supermarketu prošel zastupitelstvem, následovalo by schválení smlouvy o smlouvě budoucí. V té ale musí být splněno několik podmínek jako například změna územního plánu nebo stanovení potravináře, který by chtěl zainvestovat. Lhůta je až rok 2022. Pokud by se nepodařilo žádného zájemce přivést, tak má město druhou variantu – vyplatí farnost částkou sedm milion korun a pozemek by nevyužitý zůstal městu do té doby, než by se nenašel nový zájemce. 

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Rudolfov, Farská louka, Českobudějovicko, spor, stavba, pozemek, louka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Rudolfov plánuje výstavbu supermarketu, někteří obyvatelé jsou proti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.