Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Omezení kvůli koronaviru mají ekonomický dopad na kraj. Ztráty pociťují hoteliéři, ale i podnikatelé

V České republice je podle nejaktuálnějších informací 40 nakažených lidí novým typem koronaviru COVID-19. V Jihočeském kraji se zatím žádný pozitivní případ neobjevil. I přesto má nákaza ekonomický dopad na hoteliéry, ale i některé podnikatele. Nejvíce podle hejtmanky kraje Ivany Stráské trpí cestovní ruch.

„Před týdnem jsme si nechávali zjistit, jaké jsou dopady v zařízeních, která se živí cestovním ruchem, především v hotelích. Ztráty samozřejmě budou, protože ten pokles návštěvnosti je naprosto evidentní. Změnili jsme proto celkovou strategii cestovního ruchu a v tuto chvíli říkáme našim lidem, aby nejezdili do ciziny, ale jeli do jižních Čech, kde je krásně. A pokud se nám podaří kraj uchránit před větším výskytem koronaviru, tak budou jižní Čechy ideálním místem pro rekreaci,“ uvedla po včerejší tiskové konferenci hejtmanka.

To potvrzuje i zástupce turistické oblasti Budějovicko. „Zůstáváme pozitivní, protože jsme přesvědčeni, že tato situace nám umožní zvýšit prestiž a atraktivitu celého regionu. A konečně, není ani vyloučené, že řada nových návštěvníků zjistí, že třeba to, co často hledají za hranicemi, mají k dispozici doslova za humny,“ konstatoval manažer marketingu Vojen Smíšek.

Podle dostupných údajů by se měly tržby hoteliérů a dalších ubytovatelů v první polovině letošního roku propadnout meziročně o téměř 90 milionů korun.

Na jihu Čech se ubytovalo loni bezmála 1,8 milionu hostů, z toho téměř 1,2 milionu hostů z tuzemska a více než 636 tisíc ze zahraničí, na téměř 4,5 milionu nocí. Více než polovinu všech zahraničních hostů regionu loni tvořili Asiaté. Každým čtvrtým zahraničním turistou byl Číňan.

Dopad nemá koronavirus jen na cestovní ruch. Ztráty pociťují i někteří podnikatelé. „Už jsem přišel o akce za zhruba 100 až 150 tisíc. Nikdy bych si nemyslel, že by se mě to mohlo dotknout. Bohužel kvůli panice lidé ruší firemní akce,“ popsal budějcký fotograf Jan L.

Ztráty pociťují také vystavovatelé. Jihočeský centrála cestovního ruchu zrušila dubnový veletrh cestovního ruchu Travelfest v Budějcích. „Neměli jsme na výběr. Nikdo totiž další vývoj situace nedokáže odhadnout. Jaká omezující opatření při cestování či návštěvě hromadných akcí, navíc s mezinárodní účastí, nás čekají? Jak budou reagovat návštěvníci? Nebudeme nakonec na veletrhu sami? Podobných otázek je spousta? Odpověď žádná. Odpovědnost za efektivitu hospodaření s rozpočtem organizace zůstává. Nejsme panikáři, ale ani volnomyšlenkáři,“ okomentoval kroky Jihočeské centrály cestovního ruchu její ředitel Jaromír Polášek.

Zrušena byla také účast na Jihočeského kraje na březnovém mezinárodním veletrhu v německém Pasově. Peníze, které takto ušetří, investuje do kampaně na pomoc jihočeským hoteliérům.

Rušení hromadných akcí

Na včerejší tiskové konferenci oznámila hejtmanka Ivana Stráská, že se Jihočeský kraj rozhodl zrušit naplánovanou akci Medik roku. „V této chvíli považujeme za velmi nezodpovědné vstoupit do nemocnic a zaměstnat více personál, případně ohrozit některé pacienty. Není čas hledět na slávu a peníze a je důležitá zodpovědnost. Akci proto odložíme na neurčito,“ uvedla hejtmanka.

Obecné doporučení ke zvážení konání akcí, kde se může vyskytovat větší množství lidí, stále platí. „Akce s vyšším počtem diváků se zatím neruší, ale je třeba mít je pod kontrolou a reagovat na vývoj situace. V Jihočeském kraji se to týká zejména fotbalových a hokejových zápasů," dodala Stráská.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky koronavirus, COVID-19, ztráty, ekonomika, cestovní ruch, Česko, Jihočeský kraj, Ivana Stráská, veletrh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Omezení kvůli koronaviru mají ekonomický dopad na kraj. Ztráty pociťují hoteliéři, ale i podnikatelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.