Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jihočeský kraj zatím čeká na roušky a respirátory

Jihočeský kraj zatím neví, kolik respirátorů a kdy dostane. Distribuční místo bude na základně letecké záchranné služby v Plané. Kraj má nyní ve svých zdravotnických zařízeních zásobu roušek a respirátorů, která v běžném provozu pokryje zhruba dva měsíce. Potřebuje ale další pro praktické lékaře i zaměstnance sociálních služeb, zkouší je koupit sám. Pro hasiče, zdravotníky i policisty zajistí kraj od 16. března hlídání dětí.

„Stále čekáme na informaci, kolik respirátorů dostane Jihočeský kraj a kdy budou zavezeny. Obracejí se na nás praktičtí lékaři, lidé ze sociálních služeb. V této chvíli nevíme nic, byť bylo avizováno, že během dneška, maximálně pondělka, by to mělo být jasné. Je dohodnutá distribuce z ústředního skladu v Plané, na stanovišti letecké záchranné služby," řekla hejtmanka JIhočeského kraje Ivana Stráská. Ze skladu budou ochranné prostředky rozvážet hasiči. Jak dodala, kraj shání ochranné prostředky i po vlastní ose.

Hejtmanka dnes vyzve starosty obcí u hraničních přechodů, přes něž se nesmí přecházet, aby znemožnili přechod hranice a dali na místa betonové zátarasy. Kraj upozorní i firmy, jejichž zaměstnanci byli nyní v zahraničí na montážích, aby jim podniky věnovaly větší pozornost.

Jihočeské nemocnice jsou připravené omezit provoz. „Ve chvíli, kdy bude situace, že bude nutné odložit plánované operace, jsme v řádu hodin připraveni na tento provoz přejít," řekla hejtmanka. Pro zdravotníky, hasiče a policisty zajistí kraj hlídání dětí, ve vybraných školkách a školách. Ve strakonické nemocnici budou od 16. března v provozu dvě školní dětské miniskupiny, oznámila dnes mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Iva Nováková. Kraj také zřídí infolinku pro seniory. „S obcemi budeme hledat cestu, jak jim umožnit zásobování," řekla hejtmanka.

Počet potvrzených případů koronaviru v Česku dosáhnul v pátek ráno 117. Nemocnice v Jihočeském kraji zatím prověřovala 119 lidí na nákazu. S výjimkou jednoho případu byly všechny testy negativní.

Hygienici v jižních Čechách nařídili více než 200 preventivních dvoutýdenních domácích karantén. Podle nich se týkají v drtivé většině lidí, kteří se vrátili do Česka po pobytu v Itálii.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, roušky, koronavirus, respirátor, Planá, nemocnice, Ivana Stráská, Česko, Jihočeské nemocnice, a.s., Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj zatím čeká na roušky a respirátory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.