Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pohyb pendlerů přes hranice bude od soboty kontrolován razítky

Přes hranice budou od noci z pátku na sobotu takzvaní pendleři smět pouze s vyplněným formulářem od zaměstnavatelů doplněným navíc i každodenním razítkem. Razítka bude policie na hranicích dávat každému ráno při výjezdu a po příjezdu zpět. O změně dosavadního postupu rozhodla včera vláda.

Impulzem byly informace, že režim, který dovoluje zemi opustit v době opatření proti epidemii koronaviru, někteří lidé zneužívají. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se objevila například falešná potvrzení.

Nově tak přes hranice podle něj „nebude vpuštěn nikdo, kdo kromě potvrzení nebude mít knížku přeshraničního pracovníka“. To bude list s razítky o každodenním přechodu hranic. Na základě takto nasbíraných údajů se podle Hamáčka ukáže, kdo za hranice skutečně jezdí za prací.

Na problém s pendlery upozornila už včera jihočeská hejtmanka Ivana Stráská. „Více než polovina nakažených v Jihočeském kraji jsou pendleři, kteří dojíždějí za prací za hranici. Tento problém tady vnímáme velice citlivě. V posledních dnech se na mě obracejí lidé, kteří mají obavy a jsou si vědomi toho, že jsou potenciálním rizikem jak na jedné, tak na druhé straně. Proto jsem odeslala dopis ústřednímu krizovému štábu, ve kterém je žádám, aby tuto situaci řešili,“ uvedla ve středu večer Stráská.

Vláda v neděli v noci zakázala s účinností od půlnoci na pondělí do 24. března 06:00 kvůli dalšímu šíření koronaviru volný pohyb lidí po celé zemi. Zákaz volného pohybu se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení. Stát také zakázal až na výjimky, například kamionovou dopravu, překračování hranic. Takzvaným pendlerům dal výjimku, mohou zajíždět až sto kilometrů od hranic. Ve středu vláda rozhodla o zdravotních prohlídkách na hranicích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky hranice, Česká republika, pendleři, kontrola, policie, Jan Hamáček, Ivana Stráská, pandemie covidu-19, ČSSD, Ústřední krizový štáb, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohyb pendlerů přes hranice bude od soboty kontrolován razítky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.