Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihočeským zemědělským podnikům chybí 11 procent zaměstnanců

Zemědělské podniky, které jsou členy jihočeské agrární komory, zaznamenaly výpadek 11 procent zaměstnanců proti plnému stavu. Příčinami jsou epidemie koronaviru i jiné faktory. Některé podniky se zřejmě obrátí na pracovní agentury, které teď mají volné zaměstnance kvůli zastaveným výrobám automobilek. Na komoru se obrátilo 308 zaregistrovaných subjektů s poptávkou po rouškách i dezinfekci. Informaci včera řekli ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná a zástupci podniků.

Agrární komora (AK) ČR informovala, že přijímání sezonních zaměstnanců na krátkodobá povolení k pobytu je zastaveno, což může být problém při zavěšování chmele, v bramborářství či setí. „Vnímáme to jako potenciální problém pro živočišnou i rostlinnou výrobu. Jednáme s ministerstvem zemědělství, aby studenti zemědělských škol mohli alespoň krátkodobě v podnicích vypomáhat,“ řekla Šťastná. Všechny tři české zemědělské univerzity propojí zemědělce se studenty, kteří by chtěli vypomoci.

Jen nižší počty pracovníků chybí největší české mlékárně Madeta s 1 500 zaměstnanci. Hlavně jde o pracovnice, které musely zůstat doma s dětmi. „Zatím se nám daří tyto výpadky řešit brigádníky. Očekáváme ale, že se situace bude postupně zhoršovat a náhrady budeme muset řešit ve větším počtu. K doplnění pracovníků budeme tedy poptávat pracovní agentury a potom uvidíme,“ uvedl personální ředitel Madety Pavel Buryánek.

Zemědělské služby Dynín, které ročně vyrobí 90 tisíc tun krmných směsí pro hospodářská zvířata, mají zaměstnanců dost, agenturní nepotřebují. Nikdo ani není nemocný. Práce na polích, výroba mléka či drůbežího masa jedou naplno, kancelářští zaměstnanci pracují kvůli koronaviru z domova.

„Roušky vyrábí naše šikovné ženy. Máme historicky i minizásobičku respirátorů FFP2 a textilní roušky. Máme i vlastní laboratoř a objednali jsme si suroviny pro výrobu vlastních dezinfekcí,“ řekl předseda představenstva Petr Pokorný. Podnik zaměstnává 228 lidí.

Jihočeská agrární komora, která má asi 700 členů, řešila i případy, kdy v českém příhraničí hospodaří zemědělci z Rakouska či Německa. Díky výjimce ministerstva vnitra mohou přejíždět hranice i se stroji, které potřebují k obhospodařování polí. „Pracovníci, kteří překračují hranici, by se však neměli s nikým potkávat a měli by obdělávat pozemky hned za státní hranicí,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zemědělství, zaměstnanost, koronavirus, Jihočeský kraj, Agrární komora České republiky, rouška, pandemie covidu-19, výroba, Ministerstvo zemědělství České republiky, Madeta, Česko, Česká zemědělská univerzita v Praze, Petr Pokorný, Ministerstvo vnitra Čes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeským zemědělským podnikům chybí 11 procent zaměstnanců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.