Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Opatření nutí firmy propouštět. Jiné zase trápí nedostatek pracovní síly ze zahraničí

Jedno z nejtěžších porevolučních období prožívají v těchto dnech živnostníci a firmy na českém trhu. Vládní opatření proti koronaviru zasáhla téměř všechny odvětví ekonomiky. Některé firmy se dostaly do existenčních problémů, jiné nad pomyslnou propastí stále balancují. Jak složité období firmy prožívají zjišťovala redakce v průzkumu napříč různými odvětvími.

Kvůli koronaviru jsou od 11. března zavřeny základní, střední, vyšší odborné i vysoké školy. Opatření se však dotkla také soukromých škol, které jsou závislé na příspěvcích studentů. Neotevřou se asi dřív než v polovině května či začátkem června. 

„Říká se, že krize nemá být chápána jako katastrofa, ale jako příležitost. Jazykové školy a agentury až do minulého měsíce zažívaly velký boom, ale situace se v průběhu několika dnů radikálně změnila. Nicméně společnost Skřivánek je trhu opravdu dlouho a věřím, že přečkáme i toto nejisté období a vyplatí se nám všechny investice do zaměstnanců a do systémů, které jsme provedli v předchozích letech. V každém případě dopady na náš segment budou značné,“ shrnula pro redakci ředitelka jazykové agentury Skřivánek Bronislava Chudobová.

Se zpomalením ekonomiky ubývá překladů, tlumočení a jazyková výuka musí přejít do online prostředí. Právě všechny tyto aktivity jsou pro jazykovou agenturu příjmem. „Náš tým je zároveň zvyklý pracovat z domova, takže se dokázal změnám přizpůsobit,“ dodala.

Stavebním firmám chybí cizinci

České stavebnictví kvůli opatřením proti šíření koronaviru letos meziročně klesne o 10,1 procenta. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti CEEC Research mezi 60 stavebními firmami. Ještě v polovině února přitom počítaly s růstem

„Stavebnictví je obor velmi náročný na lidský kapitál a na materiálové vstupy a současná situace má a bude mít dopad na obě tyto oblasti. Vývoj pro stavebnictví, které ze své podstaty neumí reagovat tak flexibilně jako některé jiné obory, bude tedy zásadní,“ uvedl ředitel společnosti Hochtief CZ Tomáš Koranda.

To potvrzuje také ředitel společnosti Ekonomické stavby David Mencl. „Prohlubující se pandemická opatření začínají doléhat i na stavební sektor. Nicméně my jsme prozatím stále optimisté. Měsíc karantény pro nás neznamená nic, tři měsíce budou nepříjemné ale zvládnutelné,“ říká.

Stavební firmy podle Mencla aktuálně trápí uzavření hranic. „Zaskočil nás primárně personální výpadek specializovaných technických týmů, které jsme byli zvyklí využívat napříč trhy. Jejich práce jsme tak zatím museli vynechat, ostatní práce ale standardně probíhají a nemuseli jsme tudíž žádnou stavbu zastavit. Změnou prošlo setkávání se s klienty – osobní schůzky jsme museli nahradit video chaty. S bankami máme vyjednán speciální režim práce, kdy vše řešíme elektronicky, a vzhledem k tomu, že pro koncové zákazníky fungují nyní banky omezeně, tak je schvalování rychlejší,“ doplnil.

Podle stavebních firem je nutné řešit, jak do tuzemska zahraniční pracovníky dostat. „Je nutné začít hledat cestu, jak sem zahraniční dělníky opět dostat, při zachování zdravotně-hygienických opatření, která chrání nás všechny,“ dodal jednatel společnosti TBG Metrostav Jakub Šimáček.

„Porážku s Brnem beru na sebe,“ říká Aleš Kotalík

Nepříliš povedené utkání odehrál budějcký Mountfield minulý pátek v Budvar aréně proti Kometě Brno. A jedním z těch, kteří by se raději vůbec neviděli, byl zkušený útočník Aleš Kotalík, jehož chyba umožnila soupeři vsítit první branku utkání.

Prádelny čeká propouštení

Už 30 procent firem, které podnikají v prádelenství a čistírenství, propustilo část zaměstnanců, další 50 procent o tom uvažuje. I když mohou mít otevřeno, vyjma těch v nákupních centrech, nemají zakázky kvůli aktuální situaci s nemocí COVID-19. „Průzkum mezi členy Asociace prádelen a čistíren ukázal, že koronavirová krize zasáhla do podnikání téměř 90 procent subjektů působících v oblasti profesionálního praní a čištění prádla,“ řekla Jana Puškáčová, prezidentka Asociace prádelen a čistíren ČR.

Mezi zákazníky prádelen často patří hotely, ubytovací zařízení, wellness centra či restaurace, které kvůli hrozbě šíření nového typu koronaviru nuceně uzavřely nebo omezily svůj provoz. „Turismus se jen tak nerozběhne. Majitel objektu, kde provozuji prádelnu, mi nabídl, že mi maximálně měsíc počká, pak ale musím vše doplatit, jinak ukončíme nájemní smlouvu. Tohle je pro nás likvidační,“ uvedl Petr Horníček, který provozuje prádelnu v Praze přes 20 let.

Obdobná situace se dotýká i prádelen, které perou pro nemocnice. „V současné době se řada zdravotních výkonů odkládá a nemocnice se připravují na možný nápor pacientů s COVID-19,“ dodala Puškáčová s tím, že některé nemocniční prádelny hlásí úbytek zakázek až o 50 procent. „Profesionální prádelny jsou nezbytnou součástí zvládnutí krize, protože zajišťují potřebnou hygienickou nezávadnost prádla nemocnic i pečovatelských domů. Přerušení provozu by znamenalo značné potíže pro zdravotnictví,“ říká majitel prádelny starající se o prádlo nemocnic s pacienty nakaženými koronavirem Jan Chrištof.

Podle oborového průzkumu trhu praní a čištění vygeneruje toto odvětví na českém území ročně zakázky zhruba za 6 miliard korun. Poskytování profesionálního praní prádla patří mezi služby spjaté s cestovním ruchem, které odhadují ztráty celého sektoru v řádech desítek miliard korun. Zejména malé provozy v těchto dnech hrají o přežití. Platí to i pro čistírny, které jsou často součástí dnes uzavřených nákupních center, nebo se starají třeba o kostýmy dnes nefungujících divadel či filmových štábů.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky koronavirus, zaměstnání, práce, opatření, COVID-19, prádelna, průzkum, Petr Horníček, koronavirová krize, Hochtief, Skřivánek, TBG METROSTAV s.r.o., Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opatření nutí firmy propouštět. Jiné zase trápí nedostatek pracovní síly ze zahraničí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.