Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lipenské obce dezinfikují kvůli koronaviru veřejná prostranství a obchody, připravují se na možný příjezd turistů

Lipenské obce dezinfikují veřejné prostory – obchody, ulice, úřady, ale například i kanalizace. Oblíbená turistická destinace tím bojuje proti koronaviru a pomáhá svým obyvatelům. Zároveň chce být co nejlépe připravená na možný začátek turistické sezóny.

„Koronavirus změnil jinak turistickou oblast Lipenska na jednu velkou rodinu, která pomáhá potřebným. Nejdůležitější roli hrají místní obce a jejich starostové. Výrazně pomáhají dobrovolníci a dobrovolní hasiči. Nikdo nevíme, jaká letošní letní sezóna bude, kolik omezení náš čeká. Ale musíme to zvládnout. Region dělá pro své obyvatele maximum, což jistě ocení i turisté,“ uvedl Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který se stará o rozvoj turistického ruchu na území od Stožce po Rožmberk.

Obce a města na Lipensku přistupují k současné krizi velice zodpovědně. Například ve Frymburku dostali dobrovolní hasiči od obce ochranné overaly a dezinfekčními prostředky ošetřují prostory ve zdejších obchodech, na poště, na obecním úřadě, v bytových domech, ale i městský mobiliář jako jsou například lavičky nebo okolí odpadkových košů. 

„Za hrdiny v první linii považuji prodavačky. Jedná se o jedno z nejdůležitějších povolání. Bez nich bychom se ani nenajedli, přitom do obchodu chodí úplně každý a prodavačkám hrozí nákaza permanentně. Jsou pro mě hrdinky, a to nejen ty ve Frymburku,“ řekl starosta Frymburka Oto Řezáč.

„S napětím sledujeme každé vyjádření Krizového štábu, abychom si udělali obrázek o tom, kdy a do jaké míry se naše oblast uvolní také pro turisty. Je to pro Lipensko klíčové. V naší příhraniční oblasti zanikl papírenský průmysl, zaniklo sklářství, dramaticky se změnilo zemědělství, téměř zmizel dřevozpracující průmysl. Za posledních 15 let odešla z Lipenska celá třetina obyvatel kvůli zániku pracovních míst. Cestovní ruch je to poslední, co zde lidem zbylo, a proto si našich hostů vážíme. Uvědomují si to všichni, a proto je cesta dezinfekcí a péče o naše obyvatele tou nejlepší vizitkou. A až se uvolní karanténa i pozvánkou do míst, kde koronavirus nevyhrává. Díky patří všem obcím, jejich starostům a všem dobrovolníkům, kteří se semkli, aby regionu pomohli,“ podotkl Mánek.

V Rožmberku nad Vltavou zaměstnanci specializované firmy v ochranných oblecích kromě obecního úřadu a dalších veřejných prostor dezinfikovali i městskou kanalizaci. Také pro své seniory vypracovali kvíz o historii města, který dříve narozeným krátí dlouhou chvíli. „Hned od samého počátku jsme uvolnili obecní prostředky a seniorům jsme rozdávali sladkosti a křížovky, do dalšího balíčku jsme přidávali roušku. Dětem pak třeba šijeme hezké roušky s dětskými motivy,“ řekla Lenka Schwarzová, starostka Rožmberka nad Vltavou.

V řadě lipenských obcí pro své občany vytvořili vlastní manuál, kde jsou informace o tom, jak se chovat a kam se obrátit v případě nákazy. „S postupem, co a jak dělat, jsme seznámili všechny naše občany. Do obálky jsme dali dvě roušky a rukavice, které jsme poslali všem našim občanům starším 65 let,“ uvedl starosta obce Přední Výtoň Jan Bittner.

„Seniorům jsme také rozvezli roušky, rukavice a dezinfekci v půllitrových lahvičkách,“ doplnil starosta Martin Madej z Hořic na Šumavě s tím, že dezinfekci mimo jiné nakoupili od místní, přitom specializované firmy z Horní Plané.

Rozvážka léků a obědů je samozřejmostí i v Horní Plané, kde do místní terénní služby museli s nástupem koronakrize přijmout jednoho pracovníka navíc. Zajímavostí je také zřízení telefonní linky, kam mohou volat lidé, kteří se v tomto čase cítí opuštění. „Městská rada se usnesla, že po dobu koronakrize se v městských prostorách nebude platit nájem. Kdo nezaplatí z důvodu nezaviněného výpadku příjmu, nebude sankcionován. Jedná se asi o deset provozů, jako třeba holičství,“ řekl starosta Jiří Hůlka. Do Černé v Pošumaví zase přivezli roušky lidé z Karlínského hudebního divadla.

„Péče o naše lidi je samozřejmostí, trošku máme potíže s neukázněnými turisty, kteří sem přijíždějí na víkendy a chodí bez roušek ve skupinkách. Snažíme se je informovat plakáty, domlouváme jim. Pomáhá nám i policie, která k nám vyjíždí na kontroly," uzavřel starosta Nové Pece Martin Hrbek a starostka ze Stožce Helga Finíková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Pavel Pechoušek

Štítky Lipno, turisté, sezona, koronavir, COVID-19, obchod, rouška, Jiří Mánek, Rožmberk nad Vltavou, Frymburk, koronavirová krize, Stožec, Evžen Boček, Jiří Hůlka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lipenské obce dezinfikují kvůli koronaviru veřejná prostranství a obchody, připravují se na možný příjezd turistů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.