Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Temelín vyměnil vypínač generátoru, práce stály stovky milionů korun

Během plánované odstávky prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín vyměnili technici jedno z nejdůležitějších zařízení. Generátorový vypínač odděluje elektrárnu od okolní přenosové soustavy a na jeho stavu závisí dodávky elektřiny do přenosové soustavy. Výměna vyšla na stovky milionů korun.

Použít modernější zařízení, které je méně náročné na pravidelnou údržbu a elektrárně vydrží do konce provozu. Takový byl hlavní smysl výměny generátorového vypínače na odstaveném první bloku Jaderné elektrárny Temelín. „Nově jde v podstatě o bezúdržbové zařízení. Pravidelné revize se budou dělat v patnáctiletých intervalech. Dosud jsme je dělali každý rok. Navíc výrobce nám garantuje životnost na dalších čtyřicet let provozu, což odpovídá době provozu elektrárny,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Samotný vypínač se skládá ze tří stejných komor. Na pokyn obsluhy musí všechny tři komory zareagovat do 0,05 vteřiny. Vypínač může přitom ovládat operátor z blokové dozorny nebo elektrikář přímo z místnosti generátorového vypínače. „Běžně se s vypínačem manipuluje dvakrát ročně a to při odstavování a připojování bloku k soustavě. I tak je ale nesmírně důležitý, protože jeho špatná funkce by mohla způsobit škody v jednotkách miliard korun,“ uvedl mluvčí Marek Sviták.

Vlastní výměna trvala měsíc. Podílelo se na ní pět dodavatelských firem. Nový vypínač už nepotřebuje pro svoji funkci pomocné zařízení jako například kompresorovou nebo chladicí stanici. Komora bude chlazena cirkulací vzduchu. Aby v letním období byl vzduch dostatečně chladný, museli energetici do místnosti instalovat výkonné klimatizační jednotky.

Ostrá zkouška vypínač čeká během najíždění bloku. Výrobcem vypínače je švýcarská firma ABB, která zařízení dodává ke generátorům do celého světa.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Temelín

Štítky Temelín, generátor, výměna, vypínač, Jaderná elektrárna Temelín, elektrárna, Jan Kruml, ABB

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín vyměnil vypínač generátoru, práce stály stovky milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.