Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hrady Dívčí Kámen a Pořešín jsou na Velikonoce otevřené

Zřícenina středověkého hradu Dívčí Kámen poblíž Holubova na Českokrumlovsku je i navzdory omezením kvůli koronaviru stále otevřená. Hrad nemá žádné uzavřené místnosti, prohlídka je individuální, kdy lze dodržovat odstupy od dalších návštěvníků. Pro turisty připravila správa hradu dezinfekce. Na Velikonoce dočasně otevřel i hrad Pořešín, zřícenina u Kaplice na Českokrumlovsku.

Dívčí Kámen a Pořešín jsou v kraji jediné památky svého druhu, které jsou teď otevřené. Hrady a zámky, které patří pod Národní památkový ústav, jsou zavřené. Přístupná je jen zámecká zahrada na Hluboké, zámecký park zdobí obří velikonoční vejce. Otevřený je i zámecký park v Dačicích, průchozí je venkovní areál českokrumlovského zámku včetně zahrady, jež je otevřená od osmé ráno do páté hodiny. 

Na Dívčí Kámen, který stojí nad soutokem Křemžského potoka a řeky Vltavy, míří turisté často při výletech z Holubova nebo Třísova. „Vzhledem k tomu, že jde o krásnou procházku přírodou, není důvod k jakémukoliv omezení provozu, je to venkovní památka. Máme udělaná všechna možná opatření, aby byli návštěvníci maximálně ochráněni. Obsluha má roušky, plexisklo, máme gumové rukavice i dezinfekci na ruce,“ řekla provozovatelka hradu Zdeňka Tučková.

Lidé jsou podle ní rádi, že je hrad otevřený, někteří jsou mírně překvapeni. Na Dívčím kameni se platí vstupné, jen hotově. Návštěvnost je letos zatím vyšší než minulé roky, denně chodí 30 až 40 lidí. Tržby ale čeká nižší, protože důležité jsou školní zájezdy či vodáci, jichž letos zřejmě podle Tučkové ubude. Díky grantům Jihočeského kraje a ministerstva kultury letos správci hradu opravují jihozápadní nároží hlavního paláce a jeskyně kaverny, z nichž se drolí kamení. Hrad ze 14. století, jehož majitelem je městys Křemže, navštíví za sezonu 20 tisíc lidí.

Na Velikonoce výjimečně otevřel hrad Pořešín na Českokrumlovsku, kde stejně jako na Dívčím kameni nejsou žádné interiéry. Vstupné je při svátcích dobrovolné. „Nebudeme to nijak regulovat. Lidé zde pendlují, bude to bezobslužný provoz, procházka,“ řekl Radek Kocanda ze spolku Hrady na Malši. Po Velikonocích hrad ze 13. století opět zavře, definitivně otevřít ho správci chtějí až poté, co v ČR skončí nouzový stav.

Zajímavá místa jižních Čech si lze teď prohlížet i online. Turistická oblast Budějovicko připravila s Jihočeskou centrálou cestovního ruchu živé přenosy z vyhlídek, jako jsou návrší Baba u Hluboké nad Vltavou nebo scenérie západu slunce na zámku Červená Lhota. Videa zveřejňuje na Facebooku. Informaci řekl marketingový manažer oblasti Vojen Smíšek.

Autoři | Foto poresin.wbs.cz

Štítky památky, koronavirus, Velikonoce, Jihočeský kraj, hrad, Dívčí kámen, Pořešín, okres Český Krumlov, Holubov, zámecký park, Kaplice, Hluboká nad Vltavou, Národní památkový ústav, Dačice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrady Dívčí Kámen a Pořešín jsou na Velikonoce otevřené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.