Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Svatby v nouzovém stavu? Obejít se musí bez gratulací a s dvoumetrovými rozestupy

Snoubenci si opět mohou říct své „Ano“. Od pondělí jsou totiž povoleny svatební obřady. Ne všem ale vyhovuje stanovený maximální počet osob, který je deset. Někteří proto obřady odkládají nebo ruší. Pro ty, kteří se přeci jen pro svatbu rozhodnou, platí několik pravidel. Svatebčané musí například dodržovat dvoumetrové rozestupy a musí mít roušky.

Úskalí aktuální situace na vlastní kůži poznala Veronika Feiglová, která s přítelem měla naplánovanou svatbu na konec května. „Měli jsme domluvené dodavatele a zaplacenou většinu záloh, vytištěné oznámení, prstýnky s vyrytým datem, a to vše teď budeme muset měnit. Nejhorší je to se svatebním místem, kde jsme bohužel nenašli společné datum ani na příští rok. Vrácena nám bude pouze polovina zálohy a jak na tom budeme s ostatními dodavateli zatím nevíme. Do poslední chvíle jsme ještě doufali, ale po posledním vyjádření vlády nám došlo, že svatbu o 80 lidech bohužel v termínu nedáme. Nyní hledáme alternativní řešení, rádi bychom svatbu ještě letos, snad to půjde v srpnu a s co nejmenšími ztrátami, a to jak finančními, tak nervovými,“ popsala Veronika. 

Hlubocký zámek, který je pro svatby velmi oblíbený, zatím žádný obřad v nejbližší době objednaný nemá. Podobně na tom je i Statek 3 v Žabovřeskách. „Někteří přeložili svou svatbu na září nebo na příští rok. Osobně si myslím, že svatbu o deseti lidech, včetně oddávajícího, dneska nikdo nechce. Všechny svatby, které se u nás konají, čítají 50 a více lidí,“ uvedl majitel statku.

Některé salony přišly s variantou, jak svatbu uskutečnit. „Oficiální svatba se odehraje například na radnici v nejužším kruhu a až se situace uvolní, obřad se zopakuje již se všemi přáteli a blízkými osobami v nějakém nádherném prostředí. Jde o to, že na léto už jsou termíny svateb zabrané, ale když už mají páry oficiální svatbu za sebou, může je napodruhé oddat kdokoliv, nejlepší přítel, rodiče, zkrátka si můžete udělat krásnou svatbu třeba na zahradě. Jsou to takové plány B, o kterých se moc nemluví. Už nyní ale mohu říct, že několik nevěst, které přemýšlely, jak se svatbou v červnu naložit, se pro tuto variantu rozhodlo,“ řekla Alena Nosková ze svatebního studia Avalon. 

S přesouváním termínů se potýkají i fotografové. „Lidé focení přesouvají na neurčito, ale chtěli by to stihnout ještě letos. Jsou smíření s tím, že svatbu nebudou mít například v sobotu, ale v týdnu,“ uvedl fotograf Jan Luxík

Roušky jsou nutností, osobní gratulace jsou zakázané

„V současnosti máme na českobudějovické radnici nahlášeny čtyři svatby, které připadají na závěr dubna. V květnu jich je zatím domluveno dvanáct. Pro svatebčany samozřejmě platí omezující nařízení, která se týkají maximálního počtu deseti osob na svatbě a dodržování specifických hygienických opatření,“ řekl primátor města Jiří Svoboda.

Pro ty, kteří se přeci jen rozhodnou pro svatbu, platí několik pravidel. Svatebčané musí dodržovat dvoumetrové rozestupy a musejí mít roušky. Výjimku mají osoby, které sdílejí společnou domácnost a novomanželé. „Obřad se musí uskutečnit bez osobních gratulací. Po skončení musí být provedena pravidelná dezinfekce všech použitých pomůcek,“ dodal primátor. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky svatba, obřad, nouzový stav, rouška, Jiří Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatby v nouzovém stavu? Obejít se musí bez gratulací a s dvoumetrovými rozestupy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.