Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

V jižních Čechách je víc uzdravených, počet nových případů se zpomalil

Na jihu Čech zaznamenali za uplynulých 24 hodin hygienici tři nové verifikované případy nákazy koronavirem. Přibylo dalších 5 nově uzdravených, kterých je v současné době v kraji evidováno už 85. Momentálně tak v kraji zůstává 76 pozitivních osob. V dosavadním průběhu epidemie v regionu dnes nastal zlom: Počet vyléčených osob v kraji je poprvé vyšší než počet aktuálně nemocných a zemřelých.

Počet nových případů již přibývá pomaleji než počet osob, které se zbavili své infekčnosti. „To je skvělá zpráva, dlouho jsme na tento okamžik, kdy se s vyléčenými přehoupneme přes padesát procent všech kumulativních případů, čekali. Je to zásluha drtivé většiny Jihočechů, kteří jsou ohleduplní k druhým a férově dodržují pravidla. Je to výsledek práce všech složek Integrovaného záchranného systému v kraji: Hasičů, policistů, zdravotníků, záchranářů, krizového štábu kraje, toho, jak nemocnice a ústavy sociální péče chrání své pacienty, klienty a zaměstnance a samozřejmě i výsledek naší poctivé epidemiologické práce v terénu. Chtěla bych poděkovat i jihočeským novinářům, protože informovanost našich spoluobčanů je základem toho, jak o svém zdraví přemýšlejí a jak se na základě získaných názorů v praxi chovají,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Od středečního do čtvrtečního večera vyšetřily laboratoře v regionu masu 421 nových suspektních vzorků osob s podezřením na možné onemocnění COVID-19. „Tři z nich byly pozitivní. Všechny byly zachyceny na Prachaticku, ale příčina nákazy je u každého jiná. V jednom případě se jednalo o osobu pracující v zahraničí, ve druhém o přenos po kontaktu s již dříve pozitivně testovanou osobou, která je umístěna v karanténě, a ve třetím případě je zdroj nákazy zatím neznámý a hledáme ho,“ doplnila ředitelka.

V porovnání s ostatními kraji z hlediska relativního výskytu COVID-19, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, si jižní Čechy udržují s 26,37 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (k dnešní šesté hodině večerní) nadále stabilní pozici regionu s výrazně nejnižším výskytem COVID-19 v ČR.

„Opakovaně musím upozornit občany našeho kraje na nepříznivý vývoj epidemiologické situace v okrese Domažlice, kde je zaznamenáno 317 případů a relativní výskyt je tu 512 na sto tisíc obyvatel okresu. Zaznamenali jsme import onemocnění z tohoto regionu do našeho kraje, riziko infekce je tu vysoké, a proto zřídila KHS Jihočeského kraje telefonní linku pro obyvatele Jihočeského kraje, kteří dojíždějí například za prací do Plzeňského kraje a pohybují se v oblasti se zvýšeným výskytem. Na telefonní lince KHS 737 206 073 mohou požádat o informace, a především o přednostní otestování na některém z jihočeských odběrových míst,“ upozornila na novou službu pro občany regionu Kotrbová.     

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Vit Hassan

Štítky koronavirus, hygiena, jižní Čechy, Jihočeský kraj, COVID-19, infekční onemocnění, Česko, Krajská hygienická stanice, Kvetoslava Kotrbová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jižních Čechách je víc uzdravených, počet nových případů se zpomalil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.