Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihočeská divadla začnou hrát v červnu, čekají na podmínky

Jihočeská divadla začnou hrát 8. června. Podle vládních rozhodnutí v souvislosti s koronavirem by mohla již 25. května, ale protože nejsou jasné podmínky, Jihočeské divadlo ani táborské Divadlo Oskara Nedbala plány měnit nebudou. Jihočeské divadlo, které zrušilo sezonu před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově, dosud vrátilo divákům ze vstupného na točnu 1,5 milionu korun, řada návštěvníků chce ale použít vstupenky příští rok.

V omezeném režimu bude hrát Jihočeské divadlo v červnu ve své českobudějovické historické budově, 8. června bude první představení. V červenci plánuje scéna dovolené, v srpnu by měla hrát venku.

„Za otáčivé hlediště jsme zatím vrátili vstupné v hodnotě 1,5 milionu korun. Ale je velká skupina těch (diváků), kteří chtějí vstupenky přerezervovat na příští rok,“ řekl dnes ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek. Točna v Českém Krumlově přináší Jihočeskému divadlu čtyři pětiny všech tržeb, které byly loni dohromady 55 milionů korun.

Před otáčivým hledištěm by měly být v roce 2021 stejné dvě premiéry jako ty chystané na letošek: představení Muž dvojhvězdy a Da Vinci. Stejné tituly jako letos avizované nabídnou činohra, balet a Malé divadlo, změny mohou nastat u opery.

Táborské Divadlo Oskara Nedbala připravuje letní program do parku i kavárny. Zatím čeká na přesné pokyny od vlády. Chce dát prostor malým divadlům a nezávislým hudebníkům. Začne 8. června, prodej vstupenek na akce do 50 diváků spustí 25. května. Informaci dnes řekla ředitelka divadla Linda Rybáková.

Ztrátu kvůli omezením spjatým s koronavirem očekává táborské divadlo asi 700 tisíc korun. Jde o peníze ze vstupného za neodehraná představení, zhruba polovinu sumy tvoří chybějící příjmy ze zrušených pronájmů. Měsíční tržby ze vstupného na program byly loni asi 150 tisíc korun.

V táborském divadle by měli v létě zahrát violoncellistka Dorota Barová, divadelní soubory Letí, Tygr v tísni a jiní. Jarní program přesunula scéna kvůli koronaviru na podzim, kdy přidá i předplatitelskou řadu s nezávislými umělci.

Autoři | Foto

Štítky ČR, divadlo, koronavirus, Jihočeský kraj, Jihočeské divadlo, vstupenka, COVID-19, Oskar Nedbal, Český Krumlov, Leonardo da Vinci, Dorota Barová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská divadla začnou hrát v červnu, čekají na podmínky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.