Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Šumavě mizí přístřešky. Radnice je nechává kvůli špatnému stavu zbourat

Železobetonový přístřešek na sídlišti Šumava v Budějcích se pomalu loučí. Radnice dnes začala s jeho demolicí. Důvodem bourání je velmi špatný stav, ve kterém se podle města přístřešek nachází. Stejný osud by měl ještě letos čekat modré loubí na Pražské třídě.

S demolicí přístřešku v ulici Jana Opletala začala radnice dnes ráno. Práce by měly trvat až do 27. května. „V průběhu bourání dojde k nutnému omezení parkovacích stání v bezprostřední blízkosti a dočasně bude také zrušen přechod pro chodce v ulici Sokolská a Karla Šafáře,“ upozornil náměstek primátora Viktor Lavička.

Město se pro demolici přístřešků rozhodlo už v minulém roce. Důvodem odstranění je špatný stav, ve kterém se konstrukce nachází. „V mnoha místech dochází k degradaci nátěrů ocelové konstrukce i živičné krytiny. Paty sloupů jsou zkorodované, někde se plech rozpadá, do střechy zatéká a stav je opravdu havarijní,“ uvedla mluvčí magistrátu Jitka Welzlová

Některým lidem se ale postup radnice nelíbí a raději by přístřešky zrekonstruovali. „Spíš bych volila opravu než demolici. Takhle se dalo alespoň na chvíli schovat. Takhle to tu bude zas o kus prázdnější a ponuřejší,“ komentovala na Facebooku Simona K. Podle některých je navíc bourání místo oprav klasickým postupem radnice. „Nejdřív to přivedeme k havarijnímu stavu, a pak to odstraníme. Dobrá práce s majetkem,“ komentoval Vladimír Z

Podle města ale není jiná možnost. Oprava by se totiž nevyplatila. „Částka na rekonstrukci přístřešků se pohybovala kolem šesti milionů korun. Objekty u nich mají být navíc v budoucnu kompletně zrekonstruovány a majitel s přístřešky nepočítal. Proto nemělo smysl je opravovat,“ vysvětlil v listopadu náměstek primátora Ivo Moravec (HOPB).

Přístřešek by se měl vrátit

Stávající objekt by měl být opravdu nahrazen novým, který počítá s krytým chodníkem. Přístřešek by se měl tedy částečně vrátit. „Podle naší dohody s investorem budoucí novostavby, která nahradí stávající zastaralý objekt, vznikne na místě nový krytý chodník jako součást bytového domu. V přízemí zůstane prodejna potravin, v patře nad ní se počítá s umístěním provozoven služeb a dole s podzemním parkovištěm,“ dodal Moravec.

Stejný osud čeká i modré loubí na Pražské třídě

Stejný osud čeká i historické modré loubí na Pražské třídě. I tady je totiž stav přístřešku velmi špatný. Původně přitom z radnice znělo, že se celý objekt opraví. „Debata ohledně přístřešků byla velká. Zasáhla i komise pro architekturu. Chtěli jsme loubí rekonstruovat, ale po dalším prověření stavu to není možné. Ta koroze je tam opravdu velká,“ uvedl v únoru náměstek primátora Viktor Lavička.

I tady se rozhodnutí radnice setkalo s kritikou. Mnoho lidí argumentovalo tím, že se jedná o stavbu typickou pro Pražskou třídu a slouží i jako ochrana před sluncem nebo deštěm. Proti bourání vznikla i petice, která chtěla, aby byl objekt rekonstruován a zachován.

Ani tato iniciativa ale nepomohla a loubí by mělo jít k zemi. Kdy k bourání dojde zatím není jasné. Podle původních plánů by k němu mělo dojít v první polovině letošního roku.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto

Štítky přístřešky, demolice, České Budějovice, Šumava, přístřešek, radnice, Jan Opletal, Karel Šafář, Ivo Moravec, Občané pro Budějovice, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šumavě mizí přístřešky. Radnice je nechává kvůli špatnému stavu zbourat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.