Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zrušení Země živitelky může snížit prodej zvířat i techniky

Zrušení letošního ročníku agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích může mít dopady na prodej hospodářských zvířat v ČR i v zahraničí a na prodej zemědělské techniky. Jihočeská agrární komora musí hledat náhradní termíny pro jednání představenstev, pro semináře i akce na podporu regionálních potravin.

Výstaviště České Budějovice odložilo kvůli omezením spjatým s koronavirem mezinárodní agrosalon Země živitelka na příští rok. Ztráta v tržbách bude přes 50 milionů korun. Původní termín byl 27. srpna až 1. září, nový je 26. až 31. srpna 2021. Z dalších letošních akcí, které muselo výstaviště kvůli pandemii zrušit, bude mít ztrátu na tržbách 20 milionů korun. Informaci dnes sdělil předseda představenstva Výstaviště České Budějovice Mojmír Severin.

Pravidelné místo má na agrosalonu firma Zetor s traktory. Každý rok tam vede obchodní jednání. „Pro nás je to poměrně komplikace, protože jsme chtěli fyzicky představit nové připravované stroje, přijdeme o přímý kontakt se zákazníky i s partnery. Vzhledem k tomu, že nás zasáhlo i to, že bylo zrušeno TechAgro, je to nemilá situace,“ řekl Václav Janištin z marketingu firmy Zetor.

Jihočeští chovatelé hospodářských zvířat jsou rádi, že zrušení oznámili pořadatelé včas, protože příprava zvířat je složitá a časově náročná. Živitelka je ale podle nich důležitá pro prodej zvířat, jezdí tam i zahraniční zájemci. Problém podle nich je, že se přerušila tradice, jak u Země živitelky, tak u veletrhu TechAgro v Brně, který letos také nebude.

Ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná dnes řekla, že výstaviště bude mít čas na modernizace. Plánuje krytou halu pro výstavy zvířat, chce také rekonstruovat pavilon Z.

„Zrušení Živitelky je smutná, ačkoliv pochopitelná skutečnost. Je to tradiční svátek činící z Budějovic zemědělský pupek republiky. Obchodovat s agro zbožím se sice dá přes internet a v kamenných obchodech, nicméně tu výjimečnou atmosféru události, na které se dohaduje a upevňuje agro-byznys i agro-politika, setkávají se a nakupují myslivci, rybáři, zahrádkáři i kutilové, se nedá ničím nahradit,“ uvedla Šťastná.

Autoři | Foto

Štítky zemědělství, koronavirus, výstavnictví, České Budějovice, Země živitelka, Agrární komora České republiky, Česko, Zetor, Techagro, technika, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zrušení Země živitelky může snížit prodej zvířat i techniky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.