Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Sezónních infekcí je zatím méně, hygienici už se připravují na dětské letní rekreace

Epidemiologická situace v souvislosti s koronavirovým onemocněním se v Jihočeském kraji uklidňuje, vzhledem k dosavadnímu chladnějšímu a v posledních dnech i deštivému počasí je ve srovnání s minulými léty celkem příznivý i vývoj sezónních infekcí. Hygienici už se ale začínají chystat na sezónu letních dětských rekreací.

Co se týče klíšťaty přenášených infekcí, v případě klíšťové encefalitidy jsou v kraji prokázány čtyři ověřené případy, a to dva na Českobudějovicku a dva na Českokrumlovsku. Přibylo od minulého týdne osm potvrzených případů lymeské borreliózy. Té je v kraji zatím čtyřicet případů, nejvíce tradičně na Jindřichohradecku osmnáct, osm případů je na Českobudějovicku a sedm na Táborsku.   

Hygienici se již chystají i na sezónu letních dětských rekreací. „Vítáme dohodu se zástupci České rady dětí a mládeže o konání dětských zotavovacích akcí, které bude možné zahájit o posledním červnovém víkendu, samozřejmě za přísnějších hygienických podmínek. Je to další důležitý krok k návratu do běžného života. Ale pro nás jako region, kde se rekreuje tradičně nejvíce dětí v největším počtu běhů ze všech krajů, to bude náročné léto. Vloni na táborech v Jihočeském kraji prožilo prázdniny téměř třicet sedm a půl tisíce dětí, to je asi patnáct procent ze všech rekreujících v České republiky. Samozřejmě bude záležet na provozovatelích, jak dokážou zvládnout nastavená pravidla. My hygienici jako orgán, který každý rok zkontroluje více než stovku běhů zotavovacích akcí, se jim budeme snažit poradit a konzultovat opatření a podmínky, které bude opravdu nutné dodržovat,“ uvedla ředitelka KHS Kvetoslava Kotrbová.     

„Je pravda, že se hygienické podmínky na táborech obecně zlepšují. Vloni jsme provedli celkem 116 kontrol z 256 nahlášených zotavovacích akcí a 38 jiných podobných akcí. Řešili jsme celkem deset podnětů a nezaznamenali jsme naštěstí žádnou epidemii nebo hromadný výskyt onemocnění. Letos přibude ke standardním kontrolám ubytování, hygienického zázemí a samozřejmě stravovacích zařízení i dodržování podmínek týkajících se počtu dětí a režimu táborů, akcí mimo prostory táborů a podobně,“ doplnila Marie Nosková, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Jihočeského kraje.     

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky Letní dětské tábory, hygienam, Jihočeský kraj, infekce, rekreace, okres České Budějovice, Česká rada dětí a mládeže, okres Český Krumlov, Marie Pštrossová-Nosková, okres Jindřichův Hradec, Kvetoslava Kotrbová, okres Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezónních infekcí je zatím méně, hygienici už se připravují na dětské letní rekreace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.