Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

VIDEO: V Trocnově vznikne středověký archeoskanzen za 47 milionů korun

Jihočeský kraj začne letos stavět středověký archeoskanzen v areálu památníku Jana Žižky z Trocnova. Stavba potrvá čtyři roky, náklady budou 47 milionů korun. V Trocnově vznikne replika vesnice vrcholného středověku, bude připomínat dobový život a stavby. Stavbě předcházel archeologický výzkum, podle hypotéz byl zřejmě v prostoru mezi Žižkovou sochou a jeho dvorcem objekt velký 20 krát pět metrů.

Investorem je Jihočeské muzeum, které zřizuje Jihočeský kraj. Stavět bude firma S-B ze Sedlčan, která má za sebou již skanzen ve Vysokém Chlumci u Sedlčan. Trocnovský areál bude propagovat husitství i tradice, které se k památníku, jenž je národní kulturní památkou, vážou.

„Chceme vytvořit turistický cíl pro návštěvníky, pro rodiny s dětmi, zájemce o historii. Měly by být postaveny dva objekty: zemanský dvorec včetně zázemí z první poloviny 15. století a selský dvorec ze stejného období," řekl ředitel Jihočeského muzea František Štangl.

V trocnovském skanzenu budou repliky předmětů ze 14. až 15. století včetně nábytku, zemědělských a řemeslných nástrojů, zbraní či husitského vozu. Areál využijí i školy. Kraj ho vybaví tablety s modelem skanzenu, v nabídce bude i fyzický interaktivní 3D model v měřítku 1:87.

„V náznaku vznikne rekonstrukce Žižkova dvorce a k tomu chceme dodat náznak bydlení a života tehdejších venkovanů," řekl autor koncepce skanzenu Jiří Škabrada. Areál bude podle vedoucího krajského odboru kultury a památkové péče Patrika Červáka důležitý i pro cestovní ruch.

Archeologové v místě udělali první odborný výzkum v roce 1956. Loni a předloni šlo o nedestruktivní průzkum. Podle jedné z hypotéz byl osídlen nejen dvorec, ale i širší okolí.

Autoři | Foto Jihočeské muzeum

Štítky Trocnov, Jihočeské muzeum, archeoskanzen, Jihočeský kraj, Jan Žižka z Trocnova, skanzen, vrcholný středověk, Sedlčany, Vysoký Chlumec, Jiří Škabrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V Trocnově vznikne středověký archeoskanzen za 47 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.