Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jihostroj Velešín upevňuje pozici

PR článek

Jihostroj Velešín, stoprocentně česká strojírenská firma, světový výrobce hydrauliky a letecké techniky, letos píše stoprvní rok své bohaté a barvité historie. Úspěšně obstála zkoušku časem, prošla mnoha nelehkými obdobími – předválečný rozvoj, okupace, znárodnění, centrální plánování, privatizace... vše firma zvládla.

Bylo to díky tomu, že vždy měla šikovné dělníky, nadané techniky a další odborníky, zdatné manažery a vlastní výrobní program. Není také závislá na rozhodnutích, která se dělají pět set nebo pět tisíc kilometrů daleko.

Začínala jako malá dílna. Skutečně moderní a velkou továrnu však z malé firmy udělal šumavský rodák inženýr Antonín Železný, který po studiích letectví v Paříži zavedl letecký program, firmu na svou dobu velice dobře vybavil, a zavedl moderní metody průmyslového řízení. Bez nadsázky lze říci, že to byl „Jihočeský Tomáš Baťa“.

Celá bohatá historie 100 let je popsána v obsáhlé výpravné publikaci, jež je běžně k dispozici.

Od druhé poloviny devadesátých let se znovu obnovil rozvoj v původních programech, tedy  v letecké a hydraulické technice, a z Jihostroje se stala evropsky významná exportní firma, jež vyváží přes šedesát procent své produkce (z divize hydrauliky dokonce více než osmdesát procent) do desítek zemí celého světa.

V posledním desetiletí Jihostroj investoval do technologií, revitalizace areálu a ekologie miliardu Kč, jde o jednu z nejlépe technologicky vybavených firem v zemi, s komplexním průmyslovým procesem. Díky veliké šíři i hloubce průmyslových procesů, od vývoje, technologie, výrobu, řízení kvality, IT, obchod, marketing, plánování a řízení atd. nachází v Jihostroji dobré seberealizující uplatnění mnoho vysoce kvalifikovaných pracovníků všech profesí potřebných v moderním strojírenství, s nadprůměrnými výdělky, a i v současné složité době nadále přijímá nové pracovníky.

Postupem času se vyprofilovaly dva nosné výrobní programy: mobilní a průmyslová hydraulika, tedy zubová čerpadla, zubové hydromotory a děliče průtoku, což představuje v různých kombinacích více než deset tisíc aktivních finálních výrobků, vše jsou to výsledky vlastního výzkumu a vývoje, zákazníky jsou špičkové firmy na celém světě. V leteckém oboru jde o palivová čerpadla a řídící systémy leteckých motorů a vrtulí, energetických jednotek a přístroje pro palivový systém letadel.

Jde o výrobky s vysokou přidanou hodnotou, malými rozměry a vysokou kilogramovou cenou, takže neobtěžuje zemi obrovskými halami, exhalacemi a kolonami kamiónů.

S výrobky Jihostroje je možné se setkat doslova na všech kontinentech, i v Antarktidě, jíž přeletělo nejrychlejší turbovrtulové letadlo, jehož otáčky vrtule hlídá přístroj vyvinutý a vyráběný ve Velešíně. Velešínské výrobky spolehlivě pracují na souši, ve vzduchu, na vodě, i pod zemí. Hydraulická čerpadla například pomáhají stavět americké dálnice, těžit v povrchových dolech v Jižní Africe nebo v Chile, sklízet úrodu v Kanadě a tak dále. Prostě všude, kde je potřeba špičková technika, kvalita a spolehlivost. V krutých sibiřských klimatických podmínkách létají letadla, jejichž motory řídí systémy z Jihostroje. Záchrannou službu u britských břehů provozují vrtulníky s palivovými čerpadly značky Jihostroj, totéž mají světové popové hvězdy na svých soukromých letadlech. Výčet by byl impozantní.

Jihostroj je vysoce společensky odpovědná firma, daně platí v České republice, nevyvádí zisky za hranice. Snad každý Jihočech zná extraligový budějický volejbalový tým. Prostě Jihostroj, to je stroj, ten hraje jen na zlatou.

Kromě toho však firma podporuje desítky dalších regionálních volnočasových, sportovních a kulturních aktivit, udržuje aktivní spolupráci a hmotnou podporu včetně rozsáhlých stipendijních programů se školami všech úrovní, od mateřské školy (doslova) až po národní univerzity, kde stipendisté dostávají deset tisíc korun měsíčně.

I v současné komplikované situaci Jihostroj vyrábí, pracuje v plném režimu, pochopitelně s nutnými hygienickými opatřeními. Tak mu přejme, aby se v dobré kondici dožil další stovky.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jihostroj Velešín, Velešín, strojírenství, Jihostroj, technika, Antonín Železný, Tomáš Baťa, Paříž, Kanada, Chile, Česko, Antarktida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihostroj Velešín upevňuje pozici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.