Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Zámek Hluboká pustí na hlavní trasu 15 lidí, rezervací je minimum

Zámek Hluboká nad Vltavou dnes otevřel po 75 dnech, kdy byl kvůli koronaviru zavřený. Ve všední dny bude přístupná hlavní prohlídková trasa, kam jindy může až 50, nyní nanejvýš 15 lidí. O víkendech zpřístupní památkáři všechny čtyři trasy i věž. Rezervací na léto má zámek minimum. Vstupné na hlavní trasu zdražili památkáři proti loňsku o desetikorunu na 210 korun. Ztráta za březen až květen, kdy bylo zavřeno, je deset milionů korun.

U pokladen i vstupů na okruhy jsou dezinfekce, povinný je vstup s rouškou. Hlavní trasa Reprezentační pokoje zahrnuje 15 místností. Některé návštěvníci jen projdou bez zastávky, kvůli dvoumetrovým rozestupům. „Ale záleží na skupině: když přijdou dvě rodiny, budeme se s nimi bavit jinak, než když přijde deset individuálních návštěvníků,“ řekl hlubocký kastelán Martin Slaba. Na ostatní trasy může jít o víkendu maximálně deset lidí, na věž patnáct. Lavičky na nádvoří a v zahradě jsou od sebe nově vzdálené dva metry.

Za 75 dní, kdy bylo zavřeno, by zámek podle loňských statistik navštívilo 50 tisíc lidí. Památkářům tak na Hluboké vznikla ztráta deset milionů korun. Zájem organizovaných skupin je zatím minimální. Kvůli omezením 15 lidí na trase se turisté z jednoho autobusu, kteří by se dříve vešli na trasu najednou, musí nově rozdělit až do tří skupin. Zatím budou prohlídky v hodinových intervalech, mohou ale být i každých 15 minut.

Do druhé prohlídkové trasy Soukromé pokoje nově památkáři přidali pracovnu kněžny Terezie, matky posledního majitele. Místnost, kde byl dřív sklad nábytku, zdobí vyřezávaný strop. Hluboká, kterou loni od ledna do října navštívilo 279 325 lidí, zve i na prohlídky s kastelánem či o tapiseriích. „Letos můžeme lákat na to, že trasy nebudou přeplněné,“ řekl kastelán.

Na Hluboké bude letos pokračovat průzkum podzemních chodeb. Začne i obnova barokní zámecké vodárny u řeky Vltavy, která zásobuje zámecké kašny i zahradu užitkovou vodou. Náklady budou pět milionů korun.

Autoři | Foto

Štítky památky, koronavirus, Hluboká nad Vltavou, zámek, Zámek Hluboká, památková péče, purkrabí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Hluboká pustí na hlavní trasu 15 lidí, rezervací je minimum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.