Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Loubí z Pražské by mohlo zmizet do konce léta. Následovat bude návrh nového prostoru

Přístřešky na sídliště Šumava už jsou minulostí, do konce léta by měly zmizet i ty z Pražské třídy. Rada města na svém posledním jednání vypsala zakázku, na jejímž konci by mělo být jasné, kdo se o bourání historického modrého loubí postará. Hned poté by se měl začít tvořit návrh toho, jak by se mělo okolí zmodernizovat.

Debata o modrém loubí už se vede několik měsíců. Nyní už je definitivně jasné, že přístřešky z Pražské třídy zmizí. „Rada města schválila vypsání zakázky malého rozsahu za 1 920 000 korun. Jde o demolici přístřešků,“ upřesnil náměstek primátora Ivo Moravec.

Varianta bourání je přitom mnohem levnější, než na kolik by vyšla oprava loubí, kterou někteří navrhovali. „V roce 2017 byl zpracovaný projekt, který nakonec neprošel soutěží. Oprava těchto přístřešků podle něj vyšla velmi nákladně. Bylo vypočítáno, že by jeden metr čtvereční opravy této plochy by vyšel na 8000 korun, celkem více než 15 milionů korun. A to bez úpravy okolí,“ vysvětlil náměstek. 

Po výběrovém řízení bude následovat podpis smlouvy s vítězem. Ten má 60 dní na demolici loubí. „Dá se tedy předpokládat, že do konce léta by mohly být přístřešky dole. Ale nevím, co všechno do toho může vstoupit. Závisí to na řadě dalších faktorů,“ upozornil Moravec.

 

Na Šumavě mizí přístřešky. Radnice je nechává kvůli špatnému stavu zbourat

Železobetonový přístřešek na sídlišti Šumava v Budějcích se pomalu loučí. Radnice dnes začala s jeho demolicí. Důvodem bourání je velmi špatný stav, ve kterém se podle města přístřešek nachází. Stejný osud by měl ještě letos čekat modré loubí na...

Po demolici bude následovat úprava chodníků, které jsou pod přístřešky, a zeleně, která se nachází okolo. Vše by mělo navazovat na vypsání další zakázky, jejímž cílem bude návrh budoucího řešení celé lokality. Oslovit chce město několik architektonických ateliérů.

Kompletní proměna lokality je podle Moravce otázkou 15 až 20 let. Podle aktuálních plánů by se měla celá oblast zrevitalizovat. „Podle kolegů z komisí pro architekturu a místní rozvoj je lokalita velmi významná. Místo je vhodné například i k zástavbě. S tím by samozřejmě souvisela architektonicko-urbnistická soutěž, se kterou počítáme, ale ne teď,“ uzavřel Moravec.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky modré loubí, demolice, architektura, České Budějovice, léto, přístřešek, Ivo Moravec, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Fuk

Děsí mě věta: "Následovat bude návrh nového prostoru." Neměl by - alespoň v rozumné společnosti, souběžně s návrhrm na likvidaci čehokooliv exitovat alespoň záměr, co nového vznikne?

Pondělí, 1. června 2020, 10:56Odpovědět

Loubí z Pražské by mohlo zmizet do konce léta. Následovat bude návrh nového prostoru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.