Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jaderné úložiště má být u Temelína, na Vysočině nebo na Klatovsku

, aktualizováno 4. června 2020, 16:21

Janoch u Temelína, Horka na Třebíčsku, Hrádek na Jihlavsku nebo Březový potok na Klatovsku. Právě v jedné z těchto čtyř lokalit by mělo vzniknout hlubinné úložiště jaderného odpadu. Podle ČTK to vyplývá z doporučení poradního panelu expertů Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO).

Návrh musí podle ČTK ještě schválit Rada SÚRAO a finální slovo bude mít vláda. „Poradní panel expertů vzal dnes na vědomí závěry výzkumných prací ze strany SÚRAO a doporučil je jako technický podklad pro další posouzení Radě SÚRAO a ministerstvu průmyslu a obchodu. Technické závěry SÚRAO jsou pouze podkladovým materiálem k dalšímu posouzení, nejedná se o definitivní rozhodnutí v této fázi procesu zúžení lokalit pro stavbu hlubinného úložiště z devíti na čtyři," řekla dnes mluvčí SÚRAO Martina Bílá.

V původním seznamu figurovalo více míst na jihu Čech, kromě Janoch u Temelína například Magdaléna na Táborsku nebo Čihadlo na Jindřichohradecku.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. Náklady na jeho stavbu a provoz mají podle dřívějších informací dosáhnout zhruba 111 miliard korun. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren.

„Já jsem nepřítelem jaderných úložišť, ale chápu, že ten materiál se někam musí dávat a myslím si, že tohle může být logická volba, protože odpadnou rizika spojená s přepravou. Do určité míry to chápu, ale netěší mě to,“ reagovala hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD), která připomněla, že Jihočeský kraj má stále platné ustanovení zastupitelstva, které si nepřeje na svém území jaderné  úložiště.

Obcí s rozšířenou působností, pod niž spadá Temelín, je Týn nad Vltavou. Starosta Týna Ivo Machálek (Strana svobodných občanů) řekl, že záleží na místních, zda na úložiště přistoupí. „Jestli už tady mám sedm kilometrů daleko jadernou elektrárnu, nebude mi asi už moc vadit, jestli deset kilometrů daleko bude úložiště, ale nechtěl bych to obyvatelům vnucovat," řekl.

Obce, u nichž možná nebude jaderné úložiště, to opatrně vítají

Obce, jichž se týkal seznam devíti lokalit pro jaderné úložiště, a nyní je poradní panel expertů Správy úložišť radioaktivních odpadů nezahrnul do užšího seznamu, rozhodnutí opatrně vítají. Upozorňují ale, že konečné rozhodnutí zatím nepadlo.

„To, že jsme vypadli, může na první pohled vypadat jako dobrá zpráva, ale zároveň po zkušenostech s jednáním SÚRAO - protože těch veletočů bylo několik - to, že jsme teď venku, neznamená, že úplně. Jsme jedni z prvních náhradníků a i SÚRAO říká, že při bližších průzkumech můžou nastat problémy a ostatní lokality se vrátí do hry," řekl Petr Nohava nezávislý starosta obce Pluhův Žďár na Jindřichohradecku. „Celou dobu jsme kritizovali ten proces a to, že jsme vypadli, neznamená, že ho začneme najednou schvalovat. Ten proces je velice chaotický, dopředu nejsou známá kritéria," dodal.

Jako dobrou zprávu pro Jistebnici z lokality Magdaléna na Táborsku hodnotí doporučení expertů její starosta Jiří Popelka (SNK Klenováci). „Je pro nás důležité, aby se všechny výsledky, které přijal expertní panel, dostaly do zákona pro ostatní obce, které v tom zůstaly. Aby chaotický přístup k vyhledávání lokality dostal řád. Zákon o úložišti je v připomínkovém řízení v legislativní radě vlády, měl by být přijat v polovině roku 2021," řekl Popelka.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky SÚRAO, úložiště, jaderný odpad, lokalita, Správa úložišť radioaktivních odpadů, Temelín, okres Klatovy, Kraj Vysočina, okres Jihlava, okres Třebíč, Hrádek, Březový potok, Česko, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaderné úložiště má být u Temelína, na Vysočině nebo na Klatovsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.