Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O cyklisty bude v Jihočeském kraji opět velmi dobře postaráno

Rada Jihočeského kraje včera na svém zasedání doporučila schválit individuální dotaci pro Nadaci Jihočeské cyklostezky zastupitelstvem Jihočeského kraje ve výši 2,15 milionu korun. Tato nadace obhospodařuje a stará se o pohodlí a bezpečnost cyklistů z celého světa na více než 5 tisících kilometrech cyklistických tras v celém Jihočeském kraji.

Nejde jen o menší cyklotrasy, ale i o páteřní trasy – Vltavská, Otavská, Lužnice, Zlatá stezka nebo třeba evropská mezinárodní dálková trasa sledující linii tzv. “Železné opony” od Barentsova až po Černé moře – Eurovelo 13. Díky nadaci Jihočeské cyklostezky se také milovníci tohoto nejoblíbenějšího sportu v České republice mohou zúčastnit mnoha desítek akcí po celém kraji a společně tak poznávat Jihočeský kraj ze sedla bicyklu.

„O to, aby se cyklisté u nás cítili v bezpečí, se stará skupina osmi auditorů a další více než dvacetičlenná pracovní skupina. Auditoři minimálně jednou ročně projedou všechny cyklotrasy a pokud někde zjistí zničené značení, vytržený sloupek, velmi zničený povrch nebo jiný problém, vše se hned řeší a pokud to jde, ihned opravuje,“ přiblížil ředitel nadace Jan Vlášek.

Nadace Jihočeské cyklostezky rovněž vytipovává nebezpečné úseky a jedná o jejich úpravách nebo přeložení. Některé cyklotrasy se budovaly před více než dvaceti lety, kdy provoz na některých komunikacích nebyl až tak velký. Bezpečnost je vždy na první místě, proto je třeba některé úseky překládat nebo projektovat stavbu nových cyklostezek tak, aby se cyklisté na jihu Čech nemuseli bát o své zdraví. Z posledních akcí jde třeba o novou cyklostezku mezi Volary a Soumarským mostem, nebo na Lipensku v Černé v Pošumaví.

Kromě údržby se věnuje i plánování a přípravě podkladů pro nové trasy. Zatím poslední je plánování dálkové trasy ze západu na východ jižních Čech s napojením na cizinci velmi oblíbenou trasu Praha - Vídeň. Půjde o spojení z oblasti Blatenska, přes Písecko až do České kanady a dále.

Nadace sleduje také různé vybavení odpočinkových míst, dotačními programy podporuje v rámci cyklo akcí místní podnikatele a nyní plánuje i nový cykloportál, který usnadní plánování výletů po celém Jihočeském kraji.

Na minimálně jednodenní cyklodovolenou míří na jih Čech přes 2 miliony turistů ročně, z toho například jen na cyklostezku z Českých Budějovic na Hlubokou nad Vltavou vyjelo vloni více než 311 tisíc cyklistů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky cyklistika, Jihočeský kraj, dotace, cyklista, cyklostezka, cyklistická trasa, Česko, Černé moře, Železná opona, Lužnice, Vídeň, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O cyklisty bude v Jihočeském kraje opět velmi dobře postaráno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.