Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kvůli vydatným dešťům mají hasiči téměř dvě desítky zásahů. Na Prachaticku lovili z potoka trubky

Téměř dvacet událostí spojených s trvalým deštěm zaznamenali během večera jihočeští hasiči. Šlo zejména o odklízení spadaných větví, čerpání vody ze sklepů a studny. Výstraha před povodněmi platí do zítřejší jedenácté hodiny dopoledne.

„V průběhu večera zasahovali hasiči u 17 událostí spojených s trvalým deštěm. V osmi případech odklízeli spadané větve a stromy. Čerpali vodu ze sklepů v Nových Homolích, Suchdole nad Lužnicí a v Záblatí, vodu ze studně v Litchovicích a lagunu ze silnice v Kájově,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Kromě toho řešili hasiči také plné okapy a kanály. Ve Vlachově Březí lovili naplavené trubky z potoka a monitorovali řeku u Soumarského mostu.

První povodňový stupeň

Meteorologové varovali před vydatnými dešti a možnými záplavami v úterý odpoledne. V noci z úterý na středu očekávali vzestupy hladin většiny řek v celém povodí horní Vltavy po nádrž Orlík. Prvního povodňového stupně nakonec dosáhla ve středu ráno jen Blanice na Prachaticku.

Blanice na Prachaticku dosáhla prvního povodňového stupně

Řeka Blanice na Prachaticku dosáhla prvního povodňového stupně. Výška hladiny na stanici Blanický mlýn ráno dosáhla 120 centimetrů. Výstraha před možnými povodněmi, kterou vydali meteorologové včera odpoledne, trvá až do pátečních 11 hodin.

„Hladiny řek stoupají velmi pomalu. První stupeň povodňové aktivity je překročený na Blanickém mlýně. Dost možná bude i nad Husineckou přehradou. Vzestup hladin během dne by neměl být výrazný a ani nečekáme, že by byl někde dosažený druhý stupeň,“ uvedli dnes dopoledne meteorologové.

Výstraha před povodněmi trvá do zítřejší 11 hodiny dopoledne. Podle meteorologů je možnost zvýšeného odtoku vody z krajiny a průtoku přes komunikace, což může vést k aquaplaningu. „Za deště je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Lidé by také neměli vstupovat a vjíždět do proudící vody a zatopených míst," uvedli.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redakce

Štítky hasiči, zásahy, déšť, meteorologové, výstraha, okres Prachatice, povodeň, Homole, Suchdol nad Lužnicí, Záblatí, Kájov, Březí u Týna nad Vltavou, Soumarský most, Vltava, Vodní nádrž Orlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli vydatným dešťům mají hasiči téměř dvě desítky zásahů. Na Prachaticku lovili z potoka trubky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.