Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Spalování štěpky v budějcké teplárně může podpořit lokální dodavatele

Hnědé uhlí je nejpoužívanější zdroj pro kogenerační výrobu elektrické energie a tepla v budějcké teplárně. Jeho podíl však bude postupně klesat. Zatímco například vloni mělo uhlí skoro stoprocentní podíl při výrobě, brzy by to mělo být už jen 65 procent a po výstavbě nového kotle na dřevní štěpku a následně i spuštění ZEVO by už nebylo potřeba vůbec. Značný podíl při výrobě energií by nově získala právě biomasa, mezi kterou se štěpka řadí, a následně pak také energeticky využitelné odpady.

„Biomasa patří k obnovitelným zdrojům energie a je prověřeným, místně dostupným palivem. Představuje přirozenou alternativu k hnědému uhlí. V dlouhodobém pohledu je rozumné uvažovat o využívání dřevní štěpky, která je například odpadem při těžbě či zpracování dřeva a mnohdy je bez užitku pálena v lese, případně vyvážena do okolních států,“ shrnul předseda představenstva budějcké teplárny Václav Král.

„Nechceme však tento zdroj příliš nadhodnocovat, aby nedocházelo k nadměrnému vytěžování našich lesů po odeznění probíhající kůrovcové kalamity. Budoucnost proto stavíme na využívání různých druhů paliva a vytváříme udržitelný a vyvážený palivový mix. Předpokládáme, že výhledově štěpka pokryje přibližně třetinu z celkové energetické potřeby našich zákazníků v Budějcích,“ dodal Král.

Při současné kůrovcové kalamitě je dřevní hmoty nadbytek, v dlouhodobém pohledu se však očekává stabilizace, dokonce i možný nedostatek a to by znamenalo růst její ceny. „To je další důvod, proč se v Teplárně České Budějovice nechceme orientovat pouze na štěpku. V našem palivovém mixu tedy budeme využívat ještě tepelnou energii z elektrárny Temelín, odpadů, částečně zemního plynu a to vše při zachování možnosti využívání uhlí z důvodu bezpečnosti,“ doplnil Král.

Konec skládkování se blíží. Nevyužitý komunální odpad by mohl v budějcké teplárně nahradit uhlí

Tradiční způsob nakládání s komunálními odpady čekají velké změny. Evropská unie stanovila jasné cíle. 65 procent odpadů se má zrecyklovat, 25 procent energeticky využít a maximálně 10 procent lze uložit na skládku. Česká republika se musí během...

Také podle dalších odborníků je třeba zohlednit i udržitelné množství štěpky využívané v energetice České republiky, aby výhledově společnosti nezatěžovaly nadměrnou těžbou lesy. Jako vhodné se jeví také pěstování rychle rostoucích dřevin určených přímo pro energetické účely.

Spalování štěpky bude ve výsledku znamenat prohloubení spolupráce s řadou místních firem, které budou dodávky paliva zajišťovat.

Spalování biomasy zatím v budějcké teplárně pouze testují na stávajících technologiích. V roce 2022 by však mohla pokrýt už téměř čtvrtinu potřeb zákazníků a v roce 2029 zhruba 34 procent.  Takový nárůst umožní instalace nového kotle, který nahradí dosluhující kotel na hnědé uhlí.

„Tuto příležitost tedy využijeme nejenom ke zefektivnění našeho provozu, ale také k naplňování dlouhodobých cílů městské teplárny, které jsou jasně definované ve schválené Strategii pro zelené město,“ potvrdil předseda představenstva teplárny.

Pro příklady nemusíme chodit daleko. Třeba teplárna v Třebíči pálí místo uhlí nebo plynu pouze slámu a dřevní štěpku. Vyrábí teplo pro 11 tisíc bytů, ale také pro zdejší nemocnici, školy nebo továrny.

„Česko je významným světovým výrobcem biomasových tepláren, vodních elektráren nebo chytrého řízení. Další firmy vyvíjejí a vyrábějí komponenty pro větrné elektrárny či fotovoltaiku. Průmyslová výroba na sebe váže projekční činnosti, instalace, údržbu a servis, to všechno jsou perspektivní pracovní místa i příležitosti pro podnikatele v regionech,” uvedl místopředseda Komory OZE Jan Habart. Z biomasy nyní vyrábí teplo 90 obcí. Budějcká koncepce kombinující jadernou energii, biomasu a energetické využití odpadů však bude unikátem, který ještě před oficiálními evropskými termíny vytvoří základní pilíř nízkoemisní komunitní energetiky a regionálního cirkulárního hospodaření s odpady.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky České Budějovice, teplárna, Václav Král, štěpka, uhlí, odpad, Česko, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spalování štěpky v budějcké teplárně může podpořit lokální dodavatele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.